26 Nov 2015

Mesim i ništa mi ne škodi! A vi?


Za ovaj recept vam je potrebno:


  • 4 pune čaše od kiselog mleka ražanog brašna
  • 1 čaša od kiselog mleka heljdinog integralnog brašna
  • Puna kašičica soli
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike limunovog soka
  • Do 3 čaše od kiselog mleka (ne pune već do prvog ruba) mlake vode


Priprema:

Prvo sam pomešao brašno i so i promešao. Dodao vodu i zamesio testo. Ostavio da odmori na sobnoj temperaturi oko 3 sata. Nakon tih 3 sata u smesu sam dodao sodu i limun i opet mikserom sa nastavcima za testo promešao. Odložio sa strane da opet odmara nekih 30 minuta. Zatim sam smesu prebacio u kalup koji sam prethodno dobro podmazao mašću. Mokrim rukama ga lepo oblikovao. Posuo malo brašna i susama u utapkao prstima kako susam ne bi spao. Aluminijumskom folijom ga dobro obložio da vazduh ne ulazi i ubacio u hladnu rernu. Pekao se na 150 stepeni (sa ventilatorom) nekih sat vremena i još nekih 20-ak minuta bez folije.


I ono najbitnije, dobar i jeftin hleb nećete nigde naći sem ukoliko se ne bacite u zanimljivu avanturu pravljenja istog.

Tako da će vam cena otprilike biti oko 70 din. za 700g hleba, pa vi razmislite da li ćete ga na kraju kupiti ili sami napraviti.

Prijatno!

Srodni postovi:

  • Namerno sam hteo da ih napravim, a slučajno sam dodao jedan sastojak!Za ovaj recept vam je potrebno:2 čaše od kiselog mleka brašna (ja sam stavio 1 1/2 čašu ražanog i 1/2 čaše heljdinog integralnog brašna)2 kašike tapioke praha1 1/4 čaše od kiselog mleka mlake vodeKašičica sode bikarboneKašiči… Detaljnije
  • Kako napraviti domaći puter? Za ovaj recept vam je potebno: 1/2l neutralne prirodne pavlake za šlag bez konzervansa (kupljena u jednoj mlekari na Đeram pijaci)  Priprema: Izručio sam pavlaku u posudu i mikserom čvrsto umutio,… Detaljnije
  • Puter Maslac je umućena pavlaka, koja sadži veliku količinu zasićenih masnoća. Iako je prirodan proizvod, za razliku od margarina koji se proizvodi hemijskom manipulacijom ulja, maslac sadrži vrlo malo hranljivih stvari. Pre dodav… Detaljnije
  • Evo kako na pravi način da iskoristite mlaćenicu! Kako svratim na pijacu kod Đerma tako se kući ne vraćam bez ove namirnice. Pitate se šta je to? Je l' da? E pa dragi i drage moje to je neutralna pavlaka za šlag sa 36% mm. Izuzetno dobra i kvalitetna, moram priznati. … Detaljnije
  • U skladu s vremenom...Za ovaj recept vam je potrebno:3 čaše od kiselog mleka brašna (ja sam stavio ražano tip 1250)Kašičica soliKašičica sode bikarboneKašika limunovog soka1 1/2 čaša od kiselog mleka vode - malo više3 kašike od kiselog mleka tapio… Detaljnije

4 comments:

  1. upravo sam zamijesila tijesto,sad cekam vrijeme kad cu da ga ispecem,nadam se da ce mi uspjeti :)

    ReplyDelete
  2. Javite obavezno :) drzim Vam fige ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uspjelo jeeeee,dobila sam zdrav i jako ukusan hljeb :)

      Delete
    2. Jeeeeeee bas mi je drago ;)))

      Delete