24 Nov 2015

Domaćinski hleb


Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 4 1/2 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
  • 1/2 čaše od kiselog mleka heljdinog integralnog brašna
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike limunovog soka
  • Dve ravne kašičice soli
  • 2 čaše od kiselog mleka mlake vode - po potrebi dodati jos.



Priprema:

U posudu sam stavio prvo sve suve sastojke (brašno, so i sodu) zatim dodao vodu i limun i zamesio testo. Gledajte da vam smesa ne bude previse tvrda, pa po potrebi dodati jos vode. Ostavio da odmori nekih 30 minuta. Nakon toga sam smesu izručio u kalup koji sam prethodno podmazao mašću i mokrim rukama ga izravnao odnosno oblikovao. Posuo odozgo brašnom i susamom i utapkao rukama kako susam ne bi spao. Aluminijumskom folijom obložio pleh tako da ne ulazi vazduh i ubacio u hladnu rernu, a zatim je i uključio. Pekao se na 150 stepeni (sa ventilatorom) sa folijom nekih sat vremena i još nekih 20-ak minuta bez folije. 
Ostavio malo da se prohladi, a zatim ga čuvao i uvio u prijanjajuću foliju kako bi zadržao svežinu i mekoću do sutra.


Prijatno!


0 komentara:

Postavi komentar