26 Nov 2015

Mesim i ništa mi ne škodi! A vi?


Za ovaj recept vam je potrebno:


  • 4 pune čaše od kiselog mleka ražanog brašna
  • 1 čaša od kiselog mleka heljdinog integralnog brašna
  • Puna kašičica soli
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike limunovog soka
  • Do 3 čaše od kiselog mleka (ne pune već do prvog ruba) mlake vode


Priprema:

Prvo sam pomešao brašno i so i promešao. Dodao vodu i zamesio testo. Ostavio da odmori na sobnoj temperaturi oko 3 sata. Nakon tih 3 sata u smesu sam dodao sodu i limun i opet mikserom sa nastavcima za testo promešao. Odložio sa strane da opet odmara nekih 30 minuta. Zatim sam smesu prebacio u kalup koji sam prethodno dobro podmazao mašću. Mokrim rukama ga lepo oblikovao. Posuo malo brašna i susama u utapkao prstima kako susam ne bi spao. Aluminijumskom folijom ga dobro obložio da vazduh ne ulazi i ubacio u hladnu rernu. Pekao se na 150 stepeni (sa ventilatorom) nekih sat vremena i još nekih 20-ak minuta bez folije.


I ono najbitnije, dobar i jeftin hleb nećete nigde naći sem ukoliko se ne bacite u zanimljivu avanturu pravljenja istog.

Tako da će vam cena otprilike biti oko 70 din. za 700g hleba, pa vi razmislite da li ćete ga na kraju kupiti ili sami napraviti.

Prijatno!

4 comments:

  1. upravo sam zamijesila tijesto,sad cekam vrijeme kad cu da ga ispecem,nadam se da ce mi uspjeti :)

    ReplyDelete
  2. Javite obavezno :) drzim Vam fige ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uspjelo jeeeee,dobila sam zdrav i jako ukusan hljeb :)

      Delete
    2. Jeeeeeee bas mi je drago ;)))

      Delete