***Hleb sa 4 vrste brašna***
Znate li onaj osećaj? Osećaj kada vam se dešava nešto čudno u stomaku. Kada radite nešto, a ne znate šta. Kada ste prosto zaboravni jer ste u tom čudnom stanju...stanju rasejanosti.
Hmmmm, nisu nikakvi leptirići u pitanju, niti je neka ljubav na vidiku, jednostavno nisam stigao ništa da čalabrcnem odnosno jedem, a uzeo sam da pravim i mesim hleb. E, to je problem! Struganje, krčanje...pozdrav iz unutrašnjosti tačnije stomaka, creeevaaa se oglašavaju. Neprijatno skroz, moram priznati. I zbog toga moj hleb nije ispao onako kako sam želeo. Umesto da rernu uključim na 150 i pečem ga ja sam to učinio na 250...(dramska pauza sa primesom indijskih serija i dobro poznatog slowmotion-a. Zamislite samo ovu situaciju na taj način - držim se za glavu, čupam "kosu" i vičem: Noooooou!)
Skontao sam kasno, posle jedno dobrih saaaaat vremena. Na svu sreću hleb je ispao sjajno, ali ne i onako kako sam želeo. Popucao je! Ali dobro, kada bolje razmislim moglo je i gore da prođe.
Sreća prati rasejane! Khmmm, hoću reći gladne!
A sada recept onako kako je trebalo da bude.
Potrebno vam je:
- 3 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
- 1 čaša od kiselog mleka speltinog integralnog brašna
- 1/2 čaše od kiselog mleka ovsenog integralnog brašna
- 1/2 čaše od kiselog mleka heljdinog integralnog brašna
- 2 ravne kašičice sode bikarbone
- 2 ravne kašičice soli
- 2 kašike limunovog soka
- 2 pune čaše od kiselog mleka mlake vode
- Ravna kašičica kima (opciono)
Priprema:
Prvo sam u posudi pomešao brašno i so, zatim sam dodao vodu i zamesio testo. Ostavio da odstoji nekih 2 sata, pokriveno krpom. Nakon toga sam u testo dodao sodu i limun i mikserom sa nastavcima za testo sve lepo sjedinio. Ponovo ostavio sa strane da odstoji nekih 30-ak minuta. Zatim sam kalup podmazao dobro mašću i izručio testo.
Aluminijumskom folijom sam kalup dobro obložio, tako da ne ulazi vazduh.
Ubacio ga u hladnu rernu i tek tada je uključio. Pekao se na 150 stepeni nekih sat vremena sa folijom i još nekih 20 minuta bez folije.
Kada se malo ohladio uvio sam ga u prijanjajuću foliju kako bi zadržao svežinu i mekoću do doručka.
Prijatno!
0 komentara:
Postavi komentar