29 Nov 2014

HronoMan ishrana


Zdravo HronoMan - i/ke, zovem se Nemanja i pokušaću da vas upoznam sa zdravim načinom ishrane tj. potrudiću se da ga prihvatite kao svakodnevnicu.

Mlaka voda sa limunom

Počećemo od jutarnjeg napitka i njegovog čudesnog dejstva, a to je limun. Pre doručka na prazan stomak popiti sok od limuna sa mlakom vodom. U slučaju da kod kuće neamte limun, kao alternativa može i te kako da posluži neki biljni čaj, nikako voćni.

Doručak

Sledeći korak koji treba da načinite posle pola sata od ispijanja čaja/limuna sa mlakom vodom je, najlepši obork po mom mišljenju, a to je, doručak.
Idealan doručak treba da sadrži životinjske masti, manje belančevina i više takozvanih sporih šećera (žitarice, znači hleb). Vreme u kojem bi doručak trebao da bude je, u periodu od 8 do 10:30h. 
Daću vam primer kako bi vam bilo lakše da razumete ovu idealnost doručka, a na mom blogu imaćete priliku svakodnevno da se upoznajete sa receptima i naravno da ih uvrstite u vaš meni. 
Kao primer, uzećemo kajganu sa proprženom slaninom, hrono hlebom i salatom. Rećiću vam samo da je telu potrebno gorivo i puno energije da bi uspešno otpočelo radni dan, pa stoga ne brinite o kalorijama, jer će ih telo trošiti tokom dana.  

Ono što treba da vam naglasim jeste da razmak između obroka treba da  bude minumum četiri, a maksimum šest sati, idealno pet.

Ručak

Što se tiče ručka trebalo bi da jedete jače proteine, kao što je junetina, teletina, prasetina, svinjetina, riba, ponekad i grašak, boranij i slično ali bez ugljenih hidrata, odnosno hleba, uz što više barenog i svežeg povrća. Tačnije, treba jesti belančevine životinjskog ili biljnog porekla i povrće kao izvor sporih šećera i vlakana.

Večera


Za večeru, koja bi trebala po pravilu da bude do 20:30h, takođe se jede protein, ali lakši protein, kao što je belo meso, riba ili belanca. Uz to najbolje ide zeleno ili belo povrće odnosno takozvano neskrobno povrće.

Kao što ste primetili u sva tri oborka treba uvrstiti sveže i/ili bareno povrće u vidu salate kako bi se napravio balans između baznih i kiselih namirnica. Međutim, zbog toga što naše telo ujutru ne luči enzim koji razlaže vlakna iz svežeg povrća, preporuka je da ga smanjite ili da jedete termički obrađeno povrće (važi samo za doručak).

Užina

Užina, se jede isključivo u popodnevnim časovima, između ručka i večere, u zimskom periodu od 16 do 18h, a u letnjem od 17 do 19h, nikako u prepodnevnim časovima.
Najbolji izbor je crna čokolada sa minimum 70% kakaa, kao i suvo voće poput somkvi ili šljiva, orašasti plodovi (bademi), kao i Hrono kolači, torte i keksići iz kućne radinosti.

Ovo su neka pravila koja bi trebalo da pratite ceo život, jer ovo nije klasična dijeta već dijeta u kojoj nema gladovanja, brojanja kolorija, ograničene količine hrane i slično već treba da obratite pažnju na to u koje vreme i šta jedete.



0 komentara:

Postavi komentar