![]() |
Koren manioke |
Tapioka je skrob
izvađen iz manioka korena. Manioka je biljka poreklom iz Brazila, gde je
poznata kao "manioca" i njen skrob se
naziva "tapioca". Gajenje manioka biljke proširio se duž Južne
Amerike i Afrike, dok je kulinarska upotreba tapioke postala popularan u celom
svetu.
Karakteristike tapioke
Tapioka ima neutralan
ukus i jaku snagu želiranja, što je čini vrlo upotrebljivom kao sredstvo za
zgušnjavanje u slatkim i slanim jelima. Za razliku od kukuruznog skroba,
tapioka može izdržati ciklus smrzavanja bez gubljenja svoje strukture gela.
Tapioku treba natopiti, a zatim kuvati sa tečnošću čime se formira gel, a
obično se dodaje u hranu pre jela.
![]() |
Tapioka u zrnu |
Tapioka je inače neprozirna, ali nakon kuvanja postaje prozirna. Zrno tapike i prašak najčešće su bele ili neutralne boje, ali biseri mogu biti obojeni bilo kojom bojom. Obojeni biseri tapioke najčešće se koristi u poslasticama, poput popularnog azijskog "Bubble" čaja.
Prehrambene vrednosti
Tapioka je skrob
izvađen iz manioka korena, što je gotovo 100% ugljeni hidrat. Mikroelementi
drugih hranljivih materija mogu ostati u tapioci, ali tapioka je bez masti
i proteina. Jedna šolja tapioke granula (152 grama) sadrži otprilike 544 kalorija,
135 grama ugljenih hidrata, 1 gram prehrambenih vlakana, 0 grama masti i 0
grama proteina.
Tapioka se sastoji od
korena manioke, koji ne sadrži gluten, tako da je tapioka bez glutena. Tapioka
je čest sastojak u mnogim bezglutenskim proizvodima i utiče na
poboljšavanje teksture.
![]() |
Obojena tapioka |
Upotreba tapioke
Tapioka se najčešće
koristi za pripremu pudinga, popularnih azijskih poslastica poput
"Bubble" čaja i drugih slatkiša i deserta. Oba deserta napravljena su
od tapioke granula/kuglica/bisera koji se pretvaraju u gumenu lopticu kada se
kuvaju. Veoma je zabavno jesti ih.
U industrijskoj revoluciji hrane, tapioka je dobila nove namene. Tapioka se često dodaje supama, umacima, jer ima veće svojstvo zgušnjavanja od brašna i ostalih zgušnjivača. Tapioka se može dodavati mlevenim mesima, kao što su pljeskavice ili pileći medaljoni u cilju vezivanja strukture.
Tapioka se takođe dodaje testima, pogotovo bez glutena, poboljšava strukturu i
sadržaj vlage. U pekarskim desertima dodaje se s ciljem zadržavanja vlage u
gelu, što sprečava da testo postane vlažno tokom skladištenja.
![]() |
Tapioka u prahu |
Tapioka se najčešće
prodaje u obliku granula/bisera, koji mogu varirati u veličini, od 1 milimetra
do 8 milimetara. Manje tapioka granule obično se koriste za pudinge, a veći
biseri obično za "Bubble" čaj. Tapioka se takođe prodaje i u prahu
koji se koristi za zgušnjavanje umaka, supa i slično.
Tapioka je suv
proizvod, čiji je rok trajanja veoma dug ukoliko se hermetički zatvori kako bi
se sprečilo prodiranje toplote i vlage.
Tapioka se najčešće kod nas može naći u prodavnicama zdrave hrane u obliku
zrna.
0 komentara:
Postavi komentar