14 Sept 2015

Hrono eurokrem? Aha, moguće je!


Na zahtev jedne hrono prijateljice došao sam na ideju da napravim eurokrem na hrono način. Želja je ispunjena. Što je najbitnije nije skup i sastojke možete vrlo lako naći, a i brzo se pravi. Ako imate decu koja se dave u standardnom eurokremu ovo će im biti odlična zamena, zdrava zamena. 

Kako sam to radio sa kokosovim šećerom možete pogledati OVDE.

Za ovaj kremić vam je potrebno:

•100g fruktoze
•70ml vode
•80g putera
•50g surutke u prahu
•Kašika kakaa

Ukoliko želite možete staviti i štapić vanile u beli deo, a u crni malo ruma i cimeta (opciono). Takođe možete staviti puter od lešnika u crni deo.

*Ja sam stavio samo štapić vanile u beli deo i ispalo je savršeno, a u crni kakao.

Priprema:

Pomešao sam fruktozu i vodu, 


stavio na plotnu da se fruktoza potpuno otopi. Kada je počelo da vri, 


smanjio sam vatru i kuvao dok fruktoza nije poprimila žućkastu boju, neprestano mešajući. 


Test da li sirup počinje da se stvrdnjava možete izvršiti tako što ćete kap staviti na tacnicu i ukoliko se ne razliva i počinje da se lepi, blago stvrdnjava prekinite sa špinovanjem. 




Ukoliko vam se desi da previše ušpinujete fruktozu razredite ga tako što ćete dodati po malo vruće vode. Sklonio sa vatre i postepeno dodavao surutku u prahu, mešajući i razbijajući grudvice kašikom. A potom i puter, mešao kašikom dok se sve nije lepo sjedinilo.


 A onda i stapnim mikserom doradio. Gustina treba da vam bude kao na slici, nalik pudingu od vanile.



Tu je i kratak video za gustinu:



Podelio na dva dela, beli deo možete ostaviti kakav jeste a možete i dodati vanilu, a u drugi deo dodajte kakao a možete i rum i cimet (opciono - vrlo malo). 


Zatim sam izlio u teglicu i držao na sobnoj temperaturi. Ukoliko ne bude pojeden (par dana), slobodno ga stavite u frižider. Ja nisam jer uvek bude smazan za tren oka.


Od ove količine ispadne teglica od 200ml.

Prijatno!

Srodni postovi:

  • Moj prelomni trenutak i početak novog života Složićete se sa mnom da je ovaj post trebao da bude napisan među prvim, ali kao što vidite nije....Ne postoji za to valjaniji razlog, jednostavno pratim svoja osećanja i nadahnuće. Nikada u životu me nije privlačilo neš… Detaljnije
  • Par saveta za dobar beskvasni hleb1. Prva i veoma važna stvar jeste kombinacija brašna. Složićete se sa mnom da su spelta, raž, ječam, ovas i heljda često korišćena brašna u Hrono ishrani. Ali nije to sada bitno. Važan je taj niz mog nabrajanja. Kako bi vam b… Detaljnije
  • Pita od starog hlebaOp cup poskočiću, stari hleb umočiću i od njega pitu napraviću...Da, baš tako. S obzirim da sam u poslednjih par dana u dobroj vezi sa hlebom i njegovim pravljenjem, redovno mi ostanu bar po dva parčića nakon doručka. Svaki d… Detaljnije
  • Keksići sa urmamaZa ovaj recept vam je potrebno:100g speltinig brašna100g ražanog brašnaRavna kašičica sode bikarbonePrstohvat himalajske soliKašika limunovog sokaSok od 1/2 pomorandže1 jajePuna kašika raw kakaaBurbon vanilaOko 10-ak urmi - p… Detaljnije
  • Fileti skuše sa sremušem i tucanom paprikom u kiselom kupusuZa ovaj recept vam je potrebno:Fileti skuše iz konzerveKiseli kupus Malo seckanig sremušaPrstohvat tucane paprikeMalo limunaPriprema:Kiseli kupus sam prethodno potopio u vodu, kako bi otpustio so. Zatim sam ga dobro proc… Detaljnije

17 comments:


  1. Reci mi molim te da li mlijeko u prahu moze da zamjeni sirutku, i jos nesto sta je to , kakve su to sitne vidljive tamne tackice u bijelom dijelu eurokrema, podsjeca me na chia sjemenke ? Unaprijed hvala na odgovoru. Pozdrav Slavica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mleko se inace ne koristi u HI, tako da se prepoeucuje surutka u prahu. A te tamne tackice su burbon vanila :)

      Delete
  2. jel moze neka zamena za surutku u prahu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mleko u prahu ali se ne koristi u HI. Moze whey protein (dosta je skupo) ili kokosovo mleko u prahu (puno je aditiva i kojekakvih gluposti pa ga zato i ne koristim), tako da je najidealnija surutka u prahu.

      Delete
    2. hvala..htela sam za dete da pravim, pa zato pitam..

      Delete
    3. Za njega onda moze mleko u prahu ☺️

      Delete
  3. Ovo moze i u restrikciji?

    ReplyDelete
  4. A kakav je ukus? Ja sam nesto pravila sa surutkom u prahu pa mi se nije svidelo. Ne bude ukusno kao sa mlekom u prahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ukusi su razliciti, meni i mojoj porodici se svidelo, ponovo je nestalo za tren oka, tako da sutra ponovo pravim. Nisam davno nista pravio sa mlekom u prahu, ali muslim da je slicno

      Delete
  5. fenomenalnoooo.da li je dopusteno da stavim mleko od lesnika i puter od lesnika.,,,,inace sama pravim biljna mleka ,jer ova ne konzumiram.,,,,hvala,,,,pratim vas...mnogo lepih stvari se moze saznati od Vas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm, nisam siguran. Sururka u prahu sluzi da bi se krem razvlacio i dobio strukturu krema. Hvalaaa Vam puno :-)

      Delete
  6. Jako dobro osmisleno.

    ReplyDelete
  7. A dali moze bez surutku?

    ReplyDelete
  8. Da li moze stevija umesto fruktoze? Dete mi je na kandida dijeti pa ne sme fruktozu. Hvala ��

    ReplyDelete