11 Sep 2015

Mesi, mesi neće ništa da ti škodi...


Kao što možete i da vidite peciva mi idu od ruke i volim da ih spremam. Jednostavno morate da imate to nesto, da se skontate, da verujete jedno drugom...hmmm, varnice da pršte. Ukoliko to ne postoji nazalost sve pada u vodu odnosno kantu. Prosto rečeno! Pa da krenemo: Verujem u testa za to dajem sebe, i suze i zivce smirujem zbog tebe...

Za ovaj hleb vam je potrebno:

2 čaše (od kiselog mleka) ražanog brašna
1 čaša (od kiselog mleka) ječmenog brašna
Kašičica sode bikarbone
Kašičica soli
Kašika limunovog soka
1 1/2 čaša (od kiselog mleka) kisele vode


Priprema:

Izmešao sam sve suve sastojke, pa u to onda dodao limun, a sa kiselom vodom sam krenuo polako - prvo sam sipao jednu punu čašu, a 1/2 je išla polako dok nisam dobio odgovarajuću gustinu. Kašikom sve lepo sjedinio, da dobijete kompaktnu smesu. Gustina smese treba da vam bude takva da kada zabodete kašiku u nju ostane da stoji. Izručio u kalup, mokrim rukama lepo oblikovao, izrezao nožem po površini i posuo brašnom. Zatim sam prekrio krpom i ostavio da  odstoji minimun 45 minuta. Dobro sam zagrejao rernu i ubacio hleb na pečenje sa ovlaš prekrivenom alu. folijom. Prvo sam ga pekao na 180 stepeni nekih pola sata, zatim sam na 200 stepeni još pola sata i na kraju sam sklonio alu. foliju i pekao na 220 stepeni nekih 10-ak minuta. Uviti u krpu, pa kada se ohladi moze se uviti i u providnu foliju.


Prijatno!

2 comments:

  1. Meni nije jasno u vezi pecenja hljebova...ja da pola sata pecem na 180 stepeni meni bi to izgorelo...ja cim stavim za 10 min osjetim miris i onda vec bude kora i sve formirano i onda moram smanjiti najduze mi bude pola sata u pecnici...e sad nekolko puta me zafrkalo to pa se unutra ne ispece kako treba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znate kako, sve zavisi od tipa pecnice. Ukoliko Vam je jak sporet smanjite ga pa cete tako biti sigurni :)

      Delete