Maslac je umućena pavlaka, koja sadži veliku količinu
zasićenih masnoća. Iako je prirodan
proizvod, za razliku od margarina koji se proizvodi hemijskom manipulacijom
ulja, maslac sadrži vrlo malo hranljivih stvari. Pre dodavanja maslaca na vaše
parče hleba, razmislite ipak o njegovim prehrambenim i zdravim implikacijama.
Iako
se maslac danas najviše koristi kao hrana, on se takođe upotrebljavao i u
različite svrhe, od kozmetike do
medicine. Istorijski gledano, oni koji
su koristili puter smatrani su kao zdravi i uspešni.
Prvo
pominjanje maslaca bilo je u svetim pesmima stanovnika azijske Indije, koja
datira iz 1.500-2.000 godina p.n.e. Drevni Hebreji su pominjali maslac još u
Starom Zavetu , a kao rezultat toga, oni su akreditovani kao prvi izumitelji
maslaca.
Kroz
istoriju, širom sveta su mlekari proizvodili maslac u velikim količinam svaki
dan.
Hajde
da vidimo kako se maslac pravi danas.
Današnja
proizvodnja maslaca
Danas
je umeće izrade maslaca detaljan i intezivan proces koji se odvija pod strogom
kontrolom i sanitarnim uslovima mlekara. Proces započinje pregledom kvaliteta
svežeg, slatkog mleka, mlečne masnoće i težine. Krem se zatim odvaja i priprema
za pasterizaciju. Da bi se pasterizovao krem,
potrebno ga je zagrevati najmanje na 161oC 15 sekundi.
Ultra-pasterizovano mleko i ultra-visoke
temperature su procesi koje se dobijaju kada se mleko obrađuje na 280oC
najmanje dve sekunde. Ekstremna toplina dodatno smanjuje nivo bakterija koje
mogu da prouzrokuju kvarenje krema i povećava rok trajanja maslaca.
Kada
se pasterizacija završi, krem se mućka. Postoje dve vrste, serije
mućkanja-metodno i kontinuirano. U
seriji metodno uzburkivanja , do 8.000 kg maslaca može biti smućkano po seriji.
U kontinuiranom uzburkivanju, 1.800 do
11.000 kg maslaca može biti proizvedeno za sat vremena.
Ocenu
kvaliteta maslaca dodeljuje Ministarstvo
poljoprivrede. Svi maslaci koji se prodaju bi trebalo da sadrže najmanje 80%
mlečne masti. Ocene, u rasponu od najbolje AA
do B, zasnovane su na ukusu, boji, sadržaju soli.
Ocena
AA maslaca je glatka, kemrasta struktura i lako se širi. Ima svež ukus i malu
količinu soli. Pravi se od slatke pavlake i dostupan je u većini prodavnica i
supermarketa.
Ocena
A maslaca je kada se pravi od sveže pavlake i ima nešto jači ukus i poseduje
prilično glatku strukturu.
Ocena
B maslaca je kada ga koriste potrošači za stolom. Obično se pravi od kiselog
krema i ima grublju strukturu.
Maslac i so
Većina
maslaca je dostupna u lagano posoljenom obliku. So je konzervans i koristi se kao da poboljša ukus maslaca.
Iako
je maslac napravljen od slatkog neposoljenog krema, manje posoljeni maslaci se
ponekad nazivaju „slatko kremasti puteri“. Neslani maslac se može nazvati slatki maslac.
Maslac i
zdravo telo
Maslac
treba posmatrati kao hranu koju treba
planirati u našoj ishrani.
Maslac
je 100% prirodan i ne sadrži konzervanse, arome i aditive. Za zdrave ljude,
maslac može biti deo celokupnog unosa masti na dnevnoj bazi. Masti su neophodne
našem telu za rastvaranje vitamina A, D, E i K i njihovu asimilaciju. Maslac
nudi više od 8% preporučene dnevne količine vitamina A u jednoj kašičici.
Masti
su takođe spore za varenje. Osobe koje jedu komadiće putere na tostu ujutru će
biti zadovoljnije/site duži vremenski period od osoba koje jedu tost bez maslaca.
Umeren unos maslaca u ishrani dovodi do osećaja sitosti i eventualnog izbegavanja prejedanja.
Bogat
ukus maslaca u umacima, povrću ili hlebu nema premca. Uživajte u puteru i
njegovom neverovatnom ukusu ali zapamtite da je za zdrav život bitna umerenost.
Masti i kalorije
Jedna kašika putera sadrži 100 kalorija. Oko 99% tih kalorija
dolaze iz masti. Jedna kašika sadrži 11 grama masti, od kojih je 7 grama zasićeno.
Preporučljivo je da ograničite unos zasićenih masti na manje
od 7% ukupnog dnevnog unosa kalorija. Na 2.000 kalorija, to je oko 15 grama.
Jedna kašika maslaca sadrži 30 miligrama holesterola ili oko 10% od preporučene
dnevne granice.
Vitamini
Jedna kašika maslaca sadrži 7% preporučenih dijetetskih dodataka vitamina
A, na 2.000 kalorija. Ovaj vitamin je između ostalog važan za dobar vid. Maslac
ima malu količinu vitamina E, sa 2% RDA
i vitamina K sa 1% RDA (ribonukleinska kiselina).
Natrijum
Neslan puter se koristi najčešće za peciva. Sadrži samo 2
miligrama natrijuma po kašičici. Posoljeni puter sadrži 81 miligram natrijuma
po obroku. Institut za medicinu
preporučuje ograničavanje dnevnog unosa natrijuma na 1.500 miligrama.
Razmatranja
Ako žudite za ukusom putera, razmislite o prelasku na šlag verziju.
Šlag maslac sadrži manje natrijuma i vitamina A, E i K. Nemojte koristiti tučeni maslac umesto njega
koristite šlag maslac u receptima-pogotovo pekarskih proizvoda.
Druga alternativa je maslinovo ulje. Iako ima više kalorija po
kašičici 119 kalorija i 14 grama masti, većina masti u maslinovom ulju je zdrava
za srce.
Zamena zasićenih masnoća sa nezasićenim mastima može
smanjiti nivo holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pokušajte sa
potapanjem hleba u masinovo ulje, dodajte ga u pire ili ga koristite za
dinstanje povrća i mesa.
0 komentara:
Postavi komentar