10 Dec 2014

Puter

Maslac je umućena pavlaka, koja sadži veliku količinu zasićenih masnoća. Iako je prirodan proizvod, za razliku od margarina koji se proizvodi hemijskom manipulacijom ulja, maslac sadrži vrlo malo hranljivih stvari. Pre dodavanja maslaca na vaše parče hleba, razmislite ipak o njegovim prehrambenim i zdravim implikacijama.



Istorija maslaca
Iako se maslac danas najviše koristi kao hrana, on se takođe upotrebljavao i u različite svrhe, od  kozmetike do medicine. Istorijski  gledano, oni koji su koristili puter smatrani su kao zdravi i uspešni.
Prvo pominjanje maslaca bilo je u svetim pesmima stanovnika azijske Indije, koja datira iz 1.500-2.000 godina p.n.e. Drevni Hebreji su pominjali maslac još u Starom Zavetu , a kao rezultat toga, oni su akreditovani kao prvi izumitelji maslaca.
Kroz istoriju, širom sveta su mlekari proizvodili maslac u velikim količinam svaki dan.
Hajde da vidimo kako se maslac pravi danas.

Današnja proizvodnja maslaca
Danas je umeće izrade maslaca detaljan i intezivan proces koji se odvija pod strogom kontrolom i sanitarnim uslovima mlekara. Proces započinje pregledom kvaliteta svežeg, slatkog mleka, mlečne masnoće i težine. Krem se zatim odvaja i priprema za pasterizaciju. Da bi se pasterizovao krem,  potrebno ga je zagrevati najmanje na 161oC 15 sekundi. Ultra-pasterizovano mleko i  ultra-visoke temperature su procesi koje se dobijaju kada se mleko obrađuje na 280oC najmanje dve sekunde. Ekstremna toplina dodatno smanjuje nivo bakterija koje mogu da prouzrokuju kvarenje krema i povećava rok trajanja maslaca.
Kada se pasterizacija završi, krem se mućka. Postoje dve vrste, serije mućkanja-metodno i kontinuirano.  U seriji metodno uzburkivanja , do 8.000 kg maslaca može biti smućkano po seriji. U kontinuiranom uzburkivanju,  1.800 do 11.000 kg maslaca može biti proizvedeno za sat vremena.


Pravila
Ocenu kvaliteta maslaca dodeljuje  Ministarstvo poljoprivrede. Svi maslaci koji se prodaju bi trebalo da sadrže najmanje 80% mlečne masti. Ocene, u rasponu od najbolje AA  do B, zasnovane su na ukusu, boji, sadržaju soli.
Ocena AA maslaca je glatka, kemrasta struktura i lako se širi. Ima svež ukus i malu količinu soli. Pravi se od slatke pavlake i dostupan je u većini prodavnica i supermarketa.
Ocena A maslaca je kada se pravi od sveže pavlake i ima nešto jači ukus i poseduje prilično glatku strukturu.
Ocena B maslaca je kada ga koriste potrošači za stolom. Obično se pravi od kiselog krema i ima grublju strukturu.

Maslac i so
Većina maslaca je dostupna u lagano posoljenom obliku. So je konzervans i  koristi se kao da poboljša ukus maslaca.
Iako je maslac napravljen od slatkog neposoljenog krema, manje posoljeni maslaci se ponekad nazivaju „slatko kremasti puteri“.  Neslani maslac se može nazvati slatki maslac.

Maslac i zdravo telo
Maslac treba posmatrati  kao hranu koju treba planirati u  našoj ishrani.
Maslac je 100% prirodan i ne sadrži konzervanse, arome i aditive. Za zdrave ljude, maslac može biti deo celokupnog unosa masti na dnevnoj bazi. Masti su neophodne našem telu za rastvaranje vitamina A, D, E i K i njihovu asimilaciju. Maslac nudi više od 8% preporučene dnevne količine vitamina A u jednoj kašičici.
Masti su takođe spore za varenje. Osobe koje jedu komadiće putere na tostu ujutru će biti zadovoljnije/site duži vremenski period od osoba koje jedu tost bez maslaca. Umeren unos maslaca u ishrani dovodi do osećaja sitosti i eventualnog  izbegavanja prejedanja.
Što se tiče kalorija, jedna kašika maslaca sadrži samo 101-u kaloriju, što je jednako ili manje od većine zamena za maslac. Osim toga, komadić putera (nešto više od jedne kašičice) ima samo  11 miligrama holesterola, a limit je do 300 miligrama dnevno.
Bogat ukus maslaca u umacima, povrću ili hlebu nema premca. Uživajte u puteru i njegovom neverovatnom ukusu ali zapamtite da je za zdrav život bitna umerenost.

Masti i kalorije
Jedna kašika putera sadrži 100 kalorija. Oko 99% tih kalorija dolaze iz masti. Jedna kašika sadrži 11 grama masti, od kojih je 7 grama zasićeno.
Preporučljivo je da ograničite unos zasićenih masti na manje od 7% ukupnog dnevnog unosa kalorija. Na 2.000 kalorija, to je oko 15 grama. Jedna kašika maslaca sadrži 30 miligrama holesterola ili oko 10% od preporučene dnevne granice.

Vitamini
Jedna kašika maslaca sadrži  7% preporučenih dijetetskih dodataka vitamina A, na 2.000 kalorija. Ovaj vitamin je između ostalog važan za dobar vid. Maslac ima malu količinu vitamina E, sa  2% RDA i vitamina K sa 1% RDA (ribonukleinska kiselina).

Natrijum
Neslan puter se koristi najčešće za peciva. Sadrži samo 2 miligrama natrijuma po kašičici. Posoljeni puter sadrži 81 miligram natrijuma po obroku.  Institut za medicinu preporučuje ograničavanje dnevnog unosa natrijuma na 1.500 miligrama.

Razmatranja
Ako žudite za ukusom putera, razmislite o prelasku na šlag verziju.
Šlag maslac sadrži manje natrijuma i vitamina A, E i K.  Nemojte koristiti tučeni maslac umesto njega koristite šlag maslac u receptima-pogotovo pekarskih proizvoda.
Druga alternativa je maslinovo ulje. Iako ima više kalorija po kašičici 119 kalorija i 14 grama masti, većina masti u maslinovom ulju je zdrava za srce.

Zamena zasićenih masnoća sa nezasićenim mastima može smanjiti nivo holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pokušajte sa potapanjem hleba u masinovo ulje, dodajte ga u pire ili ga koristite za dinstanje povrća i mesa.

0 komentara:

Postavi komentar