29 Sept 2015

Soda bikarbona vs. prašak za pecivo

Vaše često pitanje upućeno meni glasi: ''Zašto u tvojim receptima preovladava soda bikarbona i zašto ne koristiš prašak za pecivo?''.


Inače, to su dva sasvim različita sastojka, iako imaju slično delovanje.

Soda bikarbona je natrijum bikarbonat i kada se kombinuje sa kiselkastim sastojcima poput soka od limuna, stvara ugljen-dioksid. Iz tog razloga pecivo u pećnici dobije na volumenu i raste. Kiseline iz namirnica takođe neutralizuju metalni ukus sode bikarbone zbog natrijum karbonata. Budući da joj je potrebna kiselost da bi dobro reagovala, uvek morate paziti s čime je mešate. Ako u receptu, na primer, stoji da treba staviti pavlaku, nemojte je zameniti običnim mlekom, jer nema dovoljno kiselosti, zamenite je kiselim mlekom ili mlekom uz dodatak limunovog soka.
S obzirom da je soda bikarbona 3 puta jača od praška za peciva, morate voditi računa o tome i staviti srazmerno manje sode. Što se tiče odnosa sa kiselim sastojcima, potrebna vam je kašika limunovog soka na ravnu kašičicu sode bikarbone.
*Prva stvar koja će vam pomoći da se uverite da kupujete kvalitetnu sodu bikarbonu jeste da proverite da li na kutiji piše da ona sadrži 100% sodu bikarbonu.

Prašak za pecivo je mešavina sode bikarbone, kiseline i kukuruznog skroba. Dakle, faktor kiselosti već je umešan pa ne morate dodavati sok od limuna, piše Yahoo Food. Međutima, ako uzmete vrećicu i pročitate sastojke videćete: E500, E450, kukuruzni skrob i slično. 



E500 je obična soda i bezopasna je.  E450 je malo problematičan. Sadrži fosfate koji služe za regulisanje kiselosti, tretiranje brašna, podmazivanje, oblikovanje, stabilizatori i sekvestreni. Upotrebljavaju se u pekarskim proizvodima, keksićima, topljenom siru, napitcima, proizvodima od mesa, krompira (npr, pommes frites, čips), ribe i rakova, u koncentratima za supu i umake, prašku za peciva, slatkišima, bezalkoholnim osvežavajućim napicima. Fosfati u velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcijuma, magnezijuma, pa unos velikih količina može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcijuma u organizmu. Fosfor se dovodi u vezu s hiperkinetičkim sindromom, o tome još uvek nema tačnih informacija. Ali česta upotreba nije preporučljiva. Neki prašci za peciva sadrže i aluminijumske spojeve štetne po zdravlje. Ukratko, komercijalni prašak za pecivo je bolje izbegavati.

P.S. Soda bikarbona nikada nije sadržala aluminijum! Marketinške taktike su ubedile milione ljude u suprotno. Zapamtite da je sve to dobar marketing farmaceutskih kompanija...
Detaljniji tekst o tome možete proćitati OVDE.

Izvor: Gazdarica

0 komentara:

Postavi komentar