10 Sep 2015

Magičan sastojak svake jabuke...



Da li ste znali da jabuka sadrži veliki procenat pektina i da u pravljenju džemova uopšte nije potrebno dodavati nikakve zgušnjavače. Od sada, ukoliko želite da napravite džem od nekog voća obavezno pomešajte sa jabukama i dobićete cvršću strukturu.

Za ovaj recept vam je potrebno:

  • Jabuke (oko 1 1/2 kg)
  • Jedan manji limun
  • 1 dl vode - po potrebi dodavati još
  • Cimet
  • Burbon vanile

Priprema:

Jabuke sam oprao, skinuo im koricu i iseckao na komadiće. Stavio u šerpu i na plotnu da se kuva. Mešao sam neprestano i čim je počelo da se zgušnjava dodao sam vodu. Na kraju sam uzeo štapni mikser i doradio kako bih dobio glatku strukturu. U to sam stavio limun, cimet i semenke burbon vanile, vratio na plotnu da se još malo krčka na tihoj vatri, neprestano mešajući. Kada se zgusnulo, sklonio sam sa plotne, ostavio malo da se prohladi u izručio u tegle. Kada se potpuno ohladilo odložio sam u frižider.

Tu je i video da se uverite u strukturu džema:


Prijatno!



0 komentara:

Postavi komentar