18 Dec 2014

Kinoa

Bela kinoa
Kinoa je jedna od retkih biljaka sa kompletnim sadržajem proteina. Prepuna je hranljivih materija-ima visoku hranljivu vrednost, odnosno ima impresivan sadržaj proteina od čak 15%.

Kalorije
Polovina šolje kuvane kinoe sadrži 111kcal. To su hranljive materije, što znači da je bogata raličitim vitaminima i mineralima.

Ugljeni hidrati i vlakna
Ugljeni hidrati su gorivo za vaše telo, dajući vam potrebnu energiju. Vlakno je oblik ugljenih hidrata koje pomaže u smanjenju
Crna kinoa
srčanih oboljenja, dijabetesa i gojaznosti.
Jedna polovina šolje kuvane kinoe obezbeđuje oko 19,7g ugljenih hidrata i 2,6g vlakana.

Masti i proteini
Jedna polovina šolje kuvane kinoe sadrži oko 1,8g masti i 4,1g proteina. Kvalitet proteina i masti u kinoi je visoka, sa odličnim balansom esencijalnih aminokiselina i omega-6 nezasićenih masnih kiselina, što je čini odličnim izborom za vegetarijance.

Zdravstvene prednosti

Smanjuje rizik od dijabetesa
Zbog neobično visokog odnosa proteina i ugljneih hidrata ona pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Anti-inflamatorni nutrijenti, uključujući i fenilnu kiselinu, vitamin E - sve ovo pomaže u smanjenju rizika povezanih sa dijabetesom tipa 2.

Smanjuje holesterol
Visok sadržaj vlakana može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola i nivoa lošeg LDL holesterola. Kinoa služi kao zdrava alternativa proteinima na životinjskoj bazi.

Snižava krvni pritisak
Ima najviši nivo kalijuma od svih žitarica, minerala koji su neophodni za balansiranje nivoa natrijuma u krvi. Kinoa je takođe bogata magnezijumom koji pomaže u snižavanju pritiska.

Pomaže u gubljenju telesne mase
Visok sadržaj vlakana i proteina vam omogućava da duže ostanete
Kuvana kinoa
siti i pomaže vam da suzbijete apetit. Pomaže u smanjenju žudnje za unosom šećera čime uspeva da izbalansira nivo šećera u krvi. Vlakna pomažu da hrana brže proteken kroz vaš crevni sistem i čime promoviše gastrointestinalnu regularnost

Ostale prednosti
Kinoa je prepuna esencijalnih vitamina i minerala, bez holesterola i malo soli. Vitamini i minerali koji obiluju kinou su vitamin E, folna kiselinam, vitamin B, cink, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe pa čak i mala količina kalcijuma. Vitamin E je snažan antioksidans koji štiti vašu ćeliju od oštećenja , a kalijum pomaže u nadoknadi natrijuma s negativnim efektom na krvni pritisak.



Nutritivna vrednost




0 komentara:

Postavi komentar