Stablo rogača |
Mnogi ljudi širom planete vole čokoladu u svim oblicima.
Često je čokolada povezana sa zadovoljstvom, praznicima, srećnim trenucima i
sl. Pa se pitate kako može nešto da bude bolje od čokolade? Postoji i zove se
Rogač.
Čokolada sadrži hemijske supstance isto kao kofein, koji se
nalazi u kafi i čaju. Glavna hemijska supstanca u čokoladi je teobromin,
potpuno ista kao kofein, osim jednog atoma. Ove hemijske supstance mogu (koje
uključuje kofein i teobromin) da izazovu ili da doprinesu nesavršenost u
ravnoteži, nesanicu i poremećaj spavanja, mokrenje u krevetu, umor, gojaznost,
vrtoglavicu, razdražljivost, uznemirenost, anksioznost, akne i još mnogo toga.
Neke bolesti kao što su bolesti srca, alergija, dijabetes, stomačni poremećaj,
depresija mogu se pogoršati ovim supstancama. Neki lekari veruju da ove
supstance doprinose bolestima dojke i prostate i pojačava rast ćelija u
određenim tkivima.
Zeleni plod Rogača |
Kakao od koje se pravi čokolada je prilično gorak. Da bi
prikrio svoju gorčinu, dodaje se velike količine šećera i masti (uključujući
mleko i pavlaku), koji daje čokoladi bogatu, baršunastu strukturu. Ali ove
stvari takođe smanjuju otpornost na bolesti i ometanja u varenju. I drugi
aditivi se takođe dodaju pre završetkla proizvoda.
Proces koji je
neophodan za proizvodnju kafe je da zrno kakaa mora biti fermentisan.
To ukazuje dobre razloge za alternativu. Međutim, ljubitelje
čokolade nisu ostavili bez zamene. Rogač je divna zamena čokoladi. Ima sjajan
ukus nalik na čokoladi, ali bez rizika po zdravlje, aditiva i sl.
Zreli plod Rogača |
Rogač je zimzeleno drvo ili žbun iz porodice bobva, poreklom iz Mediterana. Gaji se od davnina, a cenjena je zbog svojih plodova. Podnosi zimske temperature, kao i agrumi do -6°C. Stablo dobro podnosti visoke temperature i osunčanost, a otporno je i na sušu. Može da naraste
do 50 metara. Listovi su tamno zelene boje, sjajni i kožasti. Drvo donosi
plodove (mahuna) posle 6 do 8 godina rasta i mogu lako nositi 100kg mahune
godišnje. Mahune su crvenkasto-braon boje i mogu biti kao stopalo dugo.
Rogač se koristi kao hrana više od 5000 godina i nastavlja
da igra važnu ulogu u jevrejskoj tradiciji. Takođe se zove Honey i Locust ili
Sveti Jovan. Poznata je još i pod nazivom „hleb svetog Jovana“, jer se, po predanju, Jovan Krstitelj njome hranio dok je živeo u pustinji. Čak i danas nastavlja da bude važan izvor
hrane za stoku. Reč karat, koji se i danas koristi za merenje zlata i
dijamanta, je arapskog imena za seme rogača.
Nakon berbe, duge mahune iz rogača se kuvaju ili prže pa se
potom melju da se dobije prah. Rogač može da se koristi za kolače, pudinge,
torte, slatkiše, šlag, pića, sladoled, mafine i sl. Rogač je prirodno sladak i
zahteva mnogo manje šećera kada se
Prah Rogača |
koristi za neke recepte u slatkim jelima.
Kada zamenjujete kakao prah rogačem, koristite isti broj kašičica samo smanjite
količinu šećera zbog prirodne slatkoće rogača.
Pored toga što nema negativne efekte kao čokolada, rogač je
i vrlo hranljv. Oko 30g praha rogača ima oko 100kcal, što je oko 1/4 šolje.
Ovaj iznos obezbeđuje oko 10g vlakana i 18g masti. Sdarži dosta vitamina B1 kao
špargla ili jagoda, niacin i lim koliko pasulj sočivo ili grašak, više vitamina
nego plavi patliđžan i repa. Takođe sadrži vitamin B2, kalcijum, magnezijum,
kalijum i mikroelemente gvožđa, mangana, hroma, bakra i nikla. Sadrži oko 8%
proteina i dobar je izvor vlakana. U poređenju sa čokoladom, rogač je tri puta
bogatiji kalcijumom i ima 1/3 manje kalorija i 17 puta manje masti.
Takođe se koristi i u terapeutske svrhe. Zaustavlja dijareju. Pomaže u smanjenju
stomačnih tegoba, mučnina, povračanja. Koristan je za sifilis i druge polne bolesti i
izgleda da ima umirujuće dejstvo na epilepsiju.
Rogača ne krasi samo ukus već i ima i malo masti i kalorija,
bez kofeina i nema rizika po zdravlje kao čokolada.
Šta ćekate, krenite već
sada i zamenite kakao i čokoladu predivnim prahom rogača.
Hranljive materije
|
Iznos
|
Osnovne komponente
| |
Protein
|
4.8 g
|
Voda
|
3.7 g
|
Pepeo
|
2.3 g
|
Kalorije
| |
Ukupno kalorija
|
229
|
Kalorije iz ugljenih hidrata
|
204
|
Kalorije iz masti
|
6
|
Kalorije iz proteina
|
19
|
Ugljeni hidrati
| |
Ukupno ugljenih hidrata
|
91.6 g
|
Vlakna
|
41 g
|
Šećeri
|
50.5 g
|
Masti i masne kiseline
| |
Ukupno masti
|
0.7 g
|
Zasićene masti
|
0.1 g
|
Monozasićene masti
|
0.2 g
|
Polizasićene masti
|
0.2 g
|
Ukupno omega - 3 masnih kiselina
|
4.1 mg
|
Ukupno omega - 6 masnih kiselina
|
218 mg
|
Vitamini
| |
Vitamin A
|
14.4 IU
|
Vitamin C
|
0.2 mg
|
Vitamin E (Alfa Tokoferol)
|
0.6 mg
|
Tiamin
|
0.1 mg
|
Riboflavin
|
0.5 mg
|
Niacin
|
2 mg
|
Vitamin B6
|
0.4 mg
|
Folna kiselina
|
29.9 mcg
|
Holin
|
12.3 mg
|
Minerali
| |
Kalcijum
|
358 mg
|
Gvožđe
|
3 mg
|
Magnezijum
|
55.6 mg
|
Fosfor
|
81.4 mg
|
Kalijum
|
852 mg
|
Natrijum
|
36.1 mg
|
Cink
|
0.9 mg
|
Bkara
|
0.6 mg
|
Mangan
|
0.5 mg
|
Selen
|
5.5 mcg
|
0 komentara:
Postavi komentar