8 Sep 2015

Mnogo dobar crni hleb! Kada ga jednom budete probali uvek će vam bitina meniju.


Za ovaj recept vam je potrebno:

•2 čaše (od kiselog mleka) ražanog brašna (tip 1250)
•Čaša (od kiselog mleka) heljdinog integralnog brašna 
•Čaša (od kiselog mleka) crnig pšeničnog brašna (tip 1100)
•2 kašike psilijuma
•Kašičica sode bikarbone
•Kašika limunovog soka
•Kašičica bosiljka (opciono)
•2 čaše (od kiselog mleka) kisele vode - po potrebi dodati još. *Moj vam je savet da dodajete postepeno sve dok vam gustina testa ne bude kompaktna tj. takva da kada zabodete kašiku u nju ona ostane da stoji. 

Priprema:

Izmešao sam sve suve sastojke, a zatim sam dodao vodu i limun. Sve lepo sjedinio. Treba da dobijete kompaktnu smesu, odnosno takvu smesu da kada zabodete kašiku ona ostane da stoji. Podmazao sam kalup mašću i izručio smesu. Namokrio ruke vodom kako bih ga oblikovao, zatim sam nozem izrezao po površini i posuo brašnom. Ostavio da odstoji minimum nekih 45 min. pokriveno krpom na sobnoj temperaturi. Za to vreme sam dobro zagrejao rernu i ubacio hleb na pečenje. Pekao sam ga prvo na 150 stepeni nekih 45 min. pokriveno alu. folijom, zatim sam povećao na 180 stepeni još nekih pola sata i pred kraj sam skinuo foliju i pekao na 200 stepeni još 10-ak minuta. Uvio ga u krpu ostavio tako da prenoći.


Prijatno!

4 comments:

  1. make me some :)

    ReplyDelete
  2. Nemam psilijum, sta umesto njega?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trenutno nema zamene...najbolje bi bilo da napravite bez njega, samo ne garantujem kakav ce hleb biti 😊

      Delete