 |
Šumsko pile odnosno Vrbara tj. Vrbovača spada u one uslovno jestive gljive!
To znači da pre jela mora biti dobro termički obrađena (sadrži oksalnu kiselinu kao spanać ili blitva). Prethodno ih blanširajte tj. stavite ih u ključalu vodu i kuvajte nekoliko minuta ili dok ne omekšaju. Pre prženja skuvane gljive ostavite u cediljku da se ocede od viška vode i da se prohlade. Nikako se ne sme piti ili koristiti alkohol u kombinaciji sa vrbarom, jer može da izazove probleme u sistemu za varenje. |
Za ovaj recept vam je potrebno:
- Pečurke Vrbovača (ja sam iskoristio oko 300g)
- Voda
- Mast
Začini (po želji):
Priprema:
U aparatu sam Vrbovaču prvo prokuvao, nekuh 10-15 minuta.
Odložio u cediljku na kratko ceđenje.
Za to vreme sam iseckao malo crnog luka i pripremio začine. Ubacio crni luk da se izdinsta na malo masti, a potom i Vrbovaču, koju sam prethodno iseckao na tanke kriške (štapiće). Na kraju dodao i začine.
Pošto sam je, jelte, prvi put spremao, to sam uradio na dva načina, duže i kraće prženje. Dužim prženjem je suvoparnije i tvrđe, a kraćim je mekša i sočnija. Na koji način više volite samo izvolite, lično nisam zadovoljn dok je moja majka prezadovoljna, čak je i prokomentarisala da ima dimljeni ukus, uksu piletine. Pa stoga, diskutabilno je o ukusima raspravljati. Ne kaže se za džabe, 100 ljudi 100 ćudi.
P.S. Uz neki sosić bi išlo idealno, ako imate neki predlog pišite u komentaru. Hvala!
Prijatno!
Sos od tikvica i mirođije
ReplyDeleteMljac! Hvala Vam Suzana. :)
Delete