Hrono Siroman Torta

Za ovaj (malo modifikovani) recept vam je potrebno:
Za podlogu:
200g badema
160g svežih ili suvih urmi (vodite računa da budu bez dodatnog šećera
)
Kašičica kokosovog ulja (može i ne mora)
Prstohvat soli

Za fil:
300g sirovih indijskih oraha
1 mango
Sok od 2 limuna
Štapić vanile
100ml istopljenog kokosovog ulja
90ml agavinog sirupa (ili po želji zasladite)

Za žele:
300g malina
10g agar agar
Kašika limunovog soka
Kašika agave sirupa
50ml vode


Priprema:

Podloga:
Urme potopiti u vodi i ostaviti ih 10-ak minuta da omekšaju. Isperite ih, sklonite kožicu i semenke.
Kalup sa pomerljivim obodom prečnika 20cm obložite providnom folijom samo po dnu.
U multipraktiku, ubacite bademe, urme, kokosovo ulje i prstohvat soli. Miksajte do željene teksture. Kada od delića smese možete napraviti lopticu, podloga je gotova. U suprotnom, dodajte kašičicu kokosovog ulja i ponovo na kratko izmiksajte. Izručite smesu u kalup i dobro je utapkajte i poravnajte.
Fil:
Procedite indijske orahe koji su stajali preko noći potopljeni u vodi. Isperite ih dobro, procediti, višak vode utapkajte krpom ili papirnim ubrusom.
Otopiti kokosovo ulje i pomešati sa agavom, limunom i vanilom (Šipku vanile prepolovite uzdužno i nožem sklonite semenke). Zatim u blender ubacite indijske orahe i miksajte dok ne dobijete gladak fil. Kada ste napravili fil od indijskih oraha, dodajte mu oljušteni i iseckani mango i miksajte dok se sve ne sjedini. Zatim dodajte i ostale sastojke (kokosovo ulje, agavu, limun i vanilu) i sve ponovo sjediniti u multipraktiku.
Iručite fil preko kore. Odložite u firžider.
Žele:
Maline staviti u šepricu i kuvati dok ne puste vodu i malo se ne zgusnu. Procediti ih i taj dobijeni sok pomešati sa agavom, agarkom, limunom i hladnom vodom. Kuvati na pari dok ne dobijete homogenu smesu. Ostaviti malo na sobnoj temperaturi pa odložite u frižider dok se žele malo ne stegne (nekih 5 minuta) nikako više jer će vam u suprotnom postati čvrst i teško ćete preliti preko fila (čim vidite da se steže odmah prelijte prko fila)
Staviti Siromana u frižider da se stegne.
Pre skidanja kalupa, nožem polako pređite oko torte kako bi je odvojili od zidova kalupa.

Pre služenja možete posuti odozgo nekim bobičastim voćem.


Prijatno!

Izvor: MyNewRoots

Ukoliko postoje bilo kakve nedoumice i nejasnoće u vezi ovog recepta, zajedno možemo diskutovati na FORUMU.

0 komentara:

Postavi komentar