Hrono Sarmaman


Za ovaj recept vam je potrebno:

  • Oko 800g junećeg mlevenog mesa (možete i manje u zavisnoti koliko hoćete da napravite - ja sam pravio za celu porodicu)
  • Kupus
  • Praziluk
  • Začini po želji (So, Aleva paprika, Origano, Vlašac, Peršun, Lovorov list, Biber...)
  • Kašika masti


Priprema:

Pre pravljenja sarmi, kiseli kupus držati u vodi preko noći kako bi voda izvukla so.
U šerpi prvo izdinstati malo parziluk na masti, zatim dodati mleveno meso i pržiti dok ne bude gotovo tj. dok ne dobije braonkastu boju (kao na slici). Pre umotavanja mesa u list kupusa, dodati mesu začine po želji i ukusu. 
Uzeti list kiselog kupusa i stavite na dlan, pa onda, bliže korenu a po sredini, staviti kašiku (možete i više ili manje, po želji) nadeva za sarme. Onda počnite sa rolovanjem, ali čim je nadev pokriven, krajevi lista savijati ka unutra, pa nastaviti sa motanjem do kraja. 
Zatim sledi ređanje sarme u lonac. Na dno posude staviti tri-četiri lista neiskorišćenog kiselog kupusa i počnite ređanje, prvo se obodu u krug, a onda između, dok se ne pokrije dno, i tako ponoviti postupak ređanja dok ih ne poređate sve. Na kraju pokriti sarme listovima kupusa, naliti vodom da dobro ogrezne i staviti ih na plotnu da se krčkaju dok ne omekšaju listovi kupusa. 

U zagrejanu rernu ubaciti šerpu sa sarmama i peći tek toliko dok ne uhvati korice kupusa.

*Takođe umesto riže možete samleti u secku karfiol, da bude veličine tipa pirinča i tim da zamenite. 


Sliku kompletnog obroka možete pogledati OVDE.


Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar