Hrono Raženi Hlebčići (I, II, III varijante)


Varijanta I - Hrono Raženi Hlebčići
Za ovaj recept vam je potrebno:
200g brašna (raženo brašno tip 1250) + oko 30g za posipanje kada se mesi
(dodajte onoliko brašna u zavisnosti koji tip koristite)
1 žumance
Pola kašičice sode bikarbone
Kašičica limunovog soka
Grčki jogurt - Dukatos (150g)
Kašičica soli



Priprema:
U posudu pomešati sve sastojke i mikserom sa nastavcima za testom ih sjedinite. Posuti brašno po radnoj površini i izručite testo koje će biti lepljivo. Zatim mesiti sve dok prestane da se lepi za prste. Podeliti testo na nekoliko jufkica. Formirati hlebčiće. Obložite pleh pek papirom i na njih stavite formirane oblike od testa. Odozgo možete posuti susamom i kimom. 

(Otkriću vam jednu tajnu koju mi je inače majka odala a odnosi se na to kako da na najjednostavniji način zadržite susam na pecivima: u jednu šoljicu staviti vodu i četkicom ih premazati, a u drugoj pomešati malo brašna, kima i susama, posuti ih time i zatim prstima malo utapkati. Nadam se da će vam poslužiti.)

Peći u zagrejanoj rerni sve dok vam ne uhvati koricu, tačnije dok hlebčići ne dobiju zlatnožutu boju.

Još nešto, jogurt dukatos važi samo za one koji nisu na restrikciji takođe ga mogu zameniti i kefirom, a za ljude u restrikciji kao zamena može poslužiti kiselo mleko. A ukoliko ne želite da kombinujete mlečno i jaje, onda probajte da umesto dukatosa stavite kiselu vodu.


Prijatno!



Varijanta II - Hrono Raženi Hlebčići
Za ovaj recept vam je potrebno (za otprilike 6 lepinjica):
150g raženog (integralnog) brašna + još nekih 50-ak grama za posipanje kada se mesi
150g dukatos jogurta ili kiselog mleka ili kefira ili kisele vode (u ovom slučaju je upotrebljen dukatos jogurt)
1 žumance
2 kašike ulja
Ravna kašičica sode bikarbone
Kašika limunovog soka
Kašičica soli
Malo kima


Priprema:
Mikserom sa nastavcima za testo umutiti sastojke. Smesa bi trebalo da vam izgleda OVAKO. Izručite smesu na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom. Po potrebi dodajte još brašna. Testo bi trebalo da vam bude meko i da se ne lepi za prste. Formirajte lepinjice. Stavite ih na pleh prethodno obložen pek papirom. Kako vam ne bi spadale semenke sa vrha peciva prvo ih četkicom premažite vodom zatim pomešajte u maloj činiji (u mom slučaju) pola kašičice brašna, kašičica susama i semenke suncokreta, stavite ih na lepinjice i pritisnite malo prstima. Peći u rerni dok ne poprimi boju i ne uhvati koricu. Slikovit prikaz pripreme lepinjica možete pogledati OVDE.


Prijatno!



Varijanta III - Hrono Raženi Hlebčići
Za ovaj recept vam je potrebno:
250g brašna (ja sam stavio raženo)
Ravna kašičice sode
Kašičica soli
Kašičica limunovog soka
150ml mlake vode
75ml ulja (ja sam stavio maslinovo)
2 kašike ovsenih mekinja



Priprema:
Prvo izmešati sve suve sastoje (brašno, sodu, so, ovsene mekinje) pa im dodati ostale (vodu, ulje, limun). Testo treba da bude meko i da se ne lepi za prste. OVDE možete pogledati izgled testa. Oblikovati svoje hlebčiće i ubacite ih u prethodno zagrejanu rernu na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Peći dok ne potamni korica ili jednostavnije proverite čačkalicom tj. bocnite ih i ukoliko ostane suva završite sa pečenjem.

Prijatno!

2 comments:

  1. Pocela sa hrono ishranom prije nekih mjesec dana u cilju da se zdravo hranim.Sasvim slucajno naisla na tvoj blog sa hrono receptima i zaista odusevljena.Sve pohvale za recepte i mastovitost.Mogu samo reci da je ovo jedan od najboljih blogova sa hrono ishranom i receptima,a procitala sam ih doista mnogo.Za sada moj omiljeni u isprobavnju recepata i nadam se da ce ih biti jos puno!!!

    ReplyDelete
  2. Hvala Vam puno da divnim recima. Trudicu se da bude jos bolji 😊

    ReplyDelete