Hrono Puding Sa Chia Semenkama

Jednogodišnja cvetnica iz porodice Lamiaceae (u ovoj porodici biljaka je i pitoma nana), poreklom iz Centralne Amerike pre svega Meksika i Gvatemale. Ne spada u žitarice, ali se priprema i jede kao najveći broj žitarica. U proteklih nekoliko godina postala je globalno popularna kao super hrana: namirnica izuzetno bogata hranljivim sastojcima.


Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta  više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme, 60% masnoće u semenkama su Omega-3 masne kiseline.

Na organizam deluje veoma hidrirajuće, olakšava probavu, reguliše ravnotežu elektrolita u telu. Ubrzava razgradnju masti u telu, pomaže kod gubitka kilograma, pruža osećaj sitosti, revitalizuje mišiće, odlično je za sportiste i ne sadrži gluten.


Za ovaj recept vam je potrebno (za 3 martini čaše):

  • 250ml neutralne pavlake (možete takođe koristiti kokosovo, bademovo mleko...)
  • 4 ravne kašike chia semenki
  • Kašika agave sirupa



  • Odozgo možete staviti u mom slučaju je džem od kajsija-kućna radinost i izmrvljeni badem/lešnik.


Priprema:

Neutralnu pavlaku sam malo podgrejao, sklonio sa plotne i dodao agavu i chia semenke. Ostavio malo da se prohladi na sobnoj temperaturi i odložio u frižider. Povremeno obilazio i mešao. Nakon otprilike sat vremena odnosno kada počne da se zgušnjava izlio sam u martini čaše i vratio ih u frižider da se još stegne. Nakon nekih 3 sata izvadio sam iz frižidera, dodao džem od kajsija i orašaste plodove.





Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar