Hrono Prhke Štrudlice

Recept je pripremila Tatjana M.

Za testo potrebno:
300 gr speltinog brašna (može i ražano),
50 gr mlevenih badema (ili lešnika),
150 gr putera (ili 100gr domaće masti),
1 jaje,
Na vrh noža soli,
2 pune supene kašike kisele pavlake,
malo cimeta.
Za fil:
200 gr mlevenih badema (ili lešnika),
100 gr rogača,
Malo cimeta,
Kašika kakaa,
Po želji može i sok od pola limuna,
Vode po potrebi. 



Priprema:
Za testo prvo izmešati suve sastojke, dodati omekšali puter sa
sobne temperature, dobro razraditi prstima, dodati jaje, pavlaku i
zamesiti. Podeliti na tri loptice, staviti u kesu i odložiti u frižider
na dva sata. 
Za fil samleti propržene bademe, dodati rogač, kakao, cimet, sok
od limuna i tople vode toliko da se lepo umeša, ali da ne bude
retko.
Posle dva sata izvaditi testo, svaku loptu posebno razviti tanko,
filovati jednu trećinu po dužini, uviti, iseći štrudlice na željenu
veličinu i ređati u pleh na pek papir. Peći ih na 180 stepeni
dvadesetak minuta. 
Ukoliko je za užinu u fil se dodaju i sitno seckane suve voćkice po
želji: suve šljive, kajsije, smokve, brusnice (voćkice se kratko
potope u vodi). Super je i sa urmama, onim svežim naravno, ne
onim sa raznim dodacima i sirupima.


Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar