Za ovaj recept vam je potrebno (malo modifikovan): 1 kiselo mleko (180g) 100ml mlake vode 50ml ulja (koristio sam mast) Oko 100g putera 500g brašna (ja sam koristio pšenično integralno) Kašičica sode bikarbone Kašičica limuna Kašičica soli Žumance za premazivanje i susam za posipanje
Priprema:
Prvo izmešati sve suve sastojke, zatim dodati istopljenu mast, vodu, limun. Rukom zamesiti testo. Testo treba da bude ni pretvrdo ni premekano, ali ni da se lepi za ruke.
Odmah razvlačite testo što veće i što tanje u pravougaonik. Na pola narendajte pola putera pa preklopite. Zatim opet na pola narendajte preostali puter pa preklopite.
Razvucite testo i preklopite sa leve strane na desnu na 1/3 pa desnu stranu preko leve na trećinu. Pa dobijenu traku isto na tri dela. Pritiskajući oklagijom, ne valjajući razvlačiti u početku testo. Posle valjamo, kada se testo razvuče dovoljno da oklagijom se samo još malo razvuče. Preklopite testo, odsecite tanko ivice i onda secite kvadrate, krugove, kocke, manje ili veće (po želji) i slažite ih u pleh na pek papiru.
Premažite žumancetom i posuti odozgo susamom, kimom, lanom (po želji). Uključite rernu na 200 stepeni. Pogačice neka odstoje dok se rerna ne ugreje. Otprilike peći 20 minuta, manje ili više u zavisnosti od tipova rerne.
Sliku kompletnog obroka možete pogledati OVDE.
Izvor: DomaciRecepti
|
0 komentara:
Postavi komentar