Hrono Nijanse Crne


Za ovaj recept vam je potrebno:
Za podlogu:
150g crne čokolade sa minimum 70% kakaa
Puna kašika putera od badema


Za I Fil:
2 belanaca
60ml vode
Kesica želatina u prahu
4 kašike hladne (potrebno za rastopljavanje želatina)
150g kokosovog šećera
100g krupno mlevenih blanširanih badema
2 kašike agave
Pola štapića vanile


Za II Fil:
100g kokosovog šećera
oko 150g slatke pavlake
Kašika putera od badema
Pola štapića vanile


Prirpema podloge:
Na pari sam istopio čokoladu i bademov puter. Zatim sam obložio vatrostalnu posudu (dimenzija 20x20cm) providnom folijom i izručio istopljenu čokoladu i puter. 


Sačekao malo da se ohladi na sobnoj temperaturi i potom odložio u frižider da se stegne.

Priprema I Fila:
Pomešao sam vodu, šećer i agavu i stavio na plotnu na najjaču temepreaturu da se karamelizuje. U međuvremenu sam natopio želatin u hladnoj vodi. Kada je provrilo odnosno počelo da vri tj. da se pojavljuju balončići smanjio sam temperaturu i kuvao još nekih 5 minuta. Zatim sam dodao rastopljeni želatin, promešao i sklonio sa plotne da se malo ohladi i čvrsne.
Uzeo sam belanca i umutio čvrst sneg.


Polako u to dodavao sirup uz neprestano miksanje. Na kraju sam dodao štapić vanile i miksao dok smesa nije dobila gustinu šlaga.
U to sam stavio blanširane bademe, promešao. Izvadio sam vatrostalnu posudu iz frižidera i pošto se podloga stegla izlio sam smesu i ostavio malo na sobnoj temperaturi da se fil suši.


Priprema II Fila:
U šepricu sam pomešao šećer, slatku pavalku i puter. Kuvao na najjačoj temperaturi dok nije počelo da vri i potom smanjio temperaturu i nastavio sa kuvanjem, mešajući dok se nije stvorio karamel tj. dok se nije zgusnulo.
Ostavio malo da se karaml ohladi i prelio ga preko II fila. Zatim odložio u frižider.
Kada se steglo izvadio sam ga iz vatrostalne posude, polako skinuo providnu foliu i sekao na male pravougaonike.


E, da, zamalo da zaboravim da vam kažem da nisam pravio puter od badema već sam ga kupio u zdravoj hrani i izgleda ovako:


To bi bilo to. Voli vas i ljubi vaš HronoMan.




Prijatno!





0 komentara:

Postavi komentar