- 150g badema
- 150g kokosovog šećera ili fruktoze
- 100g pistaća
- Kašika rogača
- Kašika surutke u prahu (može i ne mora, to smesi daje elastičnost i olakšava valjenje/oblikovanje, hoću reći ne raspada se)
- 1/2 belanca od većeg jajeta ili jedno od manjeg
Za preliv:
- 150g čokolade sa min. 70% kakaa
- Kašika kokosovog ulja
Priprema:
Prvo sam izblanširao bademe (kako izblanširati bademe možete pogledati OVDE.) a potom ih prepekao u rerni da se što pre osuše (oko 10-15 minuta na 180 stepeni).
Stavio blanširane bademe u multipraktik i mleo ih onoliko koliko je bilo u moći aparata, ali pošto mi je za ovo potrebno brašno u mlinu za kafu sam nastavio da ih meljem.
Zatim sam u mlinu za kafu pretrvorio i kokosov šećer u prah.
Pomešao ih i zajedno uz dodavanje surutke u prahu u multipraktiku mleo kako bi kokosov prah šećer pokupio vlagu.
Onda izručio u plastični sud i dodao pola belanceta od većeg jajeta (polako dodajte belance i mesite dok ne dobijete takvu smesu da vam se ne lepi za prste)
Odnosno smesu nalik testu ili još bolje da vam dočaram, glini. I tako ja dobih domaći marzipan!
Uvio u foliju i odložio malo u frižider.
Uvio u foliju i odložio malo u frižider.
Ukoliko vam se bude lepilo i bude vam ređe, dodajte još šećera u prahu.
P.S. Smesa ne teba da vam bude ni previše tvrda jer ćete svakako dodavati još sastojaka (fino mlevene pistaće, rogač). Napravio sam poduži valjak i irezao na tri nejedenaka dela. (ali tako da ovaj sto je u sredini bude najmani, oko toga malo veći i poslednji deo najveći).
U ovaj najmanji pomešao pistaće, koje sam prethodno oljuštio i samleo ih u multipraktik a potom i u mlinu za kafu.
Zatim u ovaj drugi, malo veći deo, dodao rogač. Treći, ujedno i najveći deo je ostao neutralan bez dodataka (ukoliko vam je on nešto mekši, slobodno mu dodajte još malo šećera u prahu)
Prvo sam od smese sa pistaćima pravio kuglice.
Zatim sam od smese sa rogačem pravio malo veće kuglice koje sam rastanjio na dlanu i u njh stavljao zelene kuglicu.
Umotao ih i pomoću dlanova oblikovao.
Na kraju uzeo svetlo braon smesu, pravio još veću kuglu, koju sam takođe rastanjio na dlanu i u nju umotao tamniju kuglu. Nakon toga je pomoću dlanova oblikovao.
Istopio čokoladu na pari zajedno sa kokosovim uljem, ostavio malo da se prohladi i uvaljao jednu po jednu kuglu.
Ređao ih na tanjir i odložio u frižider da se čokolada stegne.
Nakon izvesnog vremena sam ih servirao i uživao i njihovom čarobnom ukusu.
Prijatno!
Poštovani Hronoman-u,
ReplyDeleteu više tvojih recepata videh kokosov šećer i kokosovo mleko. Ja ih ne koristim niti mi je to u Centru dozvoljeno ali bih volela da znam po kojim hrono principima se ti vodiš,rado bih proučila i neki drugi pristup ovome. Nisam ljubitelj slatkiša ali mi je tvoja kreativnost privukla pažnju i uvek me oraspoloži neki novi recept. A ''slani predlozi'' su mi posebno korisni s tim što se namirnice često i tu kose sa preporukama koje ja imam.
S poštovanjem,
Jovana
Poštovanje Jovana,
ReplyDeleteVodim se po (opštim) pravilima Hrono ishrane. Ima recepata za van i u restrikciji. Za svakog po nešto.
A što se tiče kokosovog šećera i mleka, bilo je polemike u grupi i rečeno mi je da je dozvoljeno, a sada to što oni stalno menjaju svoja pravila to je njihov problem. Iskreno, dovoljno sam zreo i odrastao da sam donosim zaključke o namirnicama, odnostno da procenjujem šta je zapravo zdravo, a šta ne. Molim Vas navedite mi te slane predloge koje se kose sa Hrono ishranom, baš me interesuju.
S poštovanjem,
Nemanja
Ne,ne bez uvrede! Ja nisam u restrikciji i takodje smatram da se više treba fokusirati na zdrave namirnice i samostalno proceniti i izučiti šta je korisno a šta štetno a ne slepo pratiti principe HI. Čisto sam htela da čujem tvoj stav jer se,opet,slažem i sa tim da u grupi ponekad sve deluje previše konfuzno.
ReplyDeleteSorry ako je bilo šta u postu izgledalo kao kritika. Naprotiv. Ja nastavljam da pratim i čekam...hrono sutlijaš :D
Veliki pozdrav