Hrono Manzart Kugle


Za ovaj recept vam je potrebno:
  • 150g badema
  • 150g  kokosovog šećera ili fruktoze
  • 100g pistaća 
  • Kašika rogača
  • Kašika surutke u prahu (može i ne mora, to smesi daje elastičnost i olakšava valjenje/oblikovanje, hoću reći ne raspada se)
  • 1/2 belanca od većeg jajeta ili jedno od manjeg

Za preliv:
  • 150g čokolade sa min. 70% kakaa
  • Kašika kokosovog ulja

Priprema:
Prvo sam izblanširao bademe (kako izblanširati bademe možete pogledati OVDE.) a potom ih prepekao u rerni da se što pre osuše (oko 10-15 minuta na 180 stepeni).


Stavio blanširane bademe u multipraktik i mleo ih onoliko koliko je bilo u moći aparata, ali pošto mi je za ovo potrebno brašno u mlinu za kafu sam nastavio da ih meljem.


Zatim sam u mlinu za kafu pretrvorio i kokosov šećer u prah. 


Pomešao ih i zajedno uz dodavanje surutke u prahu u multipraktiku mleo kako bi kokosov prah šećer pokupio vlagu.


Onda izručio u plastični sud i dodao pola belanceta od većeg jajeta (polako dodajte belance i mesite dok ne dobijete takvu smesu da vam se ne lepi za prste)


Odnosno smesu nalik testu ili još bolje da vam dočaram, glini. I tako ja dobih domaći marzipan!
Uvio u foliju i odložio malo u frižider.


Ukoliko vam se bude lepilo i bude vam ređe, dodajte još šećera u prahu.
P.S. Smesa ne teba da vam bude ni previše tvrda jer ćete svakako dodavati još sastojaka (fino mlevene pistaće, rogač). Napravio sam poduži valjak i irezao na tri nejedenaka dela. (ali tako da ovaj sto je u sredini bude najmani, oko toga malo veći i poslednji deo najveći).

U ovaj najmanji pomešao pistaće, koje sam prethodno oljuštio i samleo ih u multipraktik a potom i u mlinu za kafu.


Zatim u ovaj drugi, malo veći deo, dodao rogač. Treći, ujedno i najveći deo je ostao neutralan bez dodataka (ukoliko vam je on nešto mekši, slobodno mu dodajte još malo šećera u prahu)


Prvo sam od smese sa pistaćima pravio kuglice.
Zatim sam od smese sa rogačem pravio malo veće kuglice koje sam rastanjio na dlanu i u njh stavljao zelene kuglicu.


Umotao ih i pomoću dlanova oblikovao.


Na kraju uzeo svetlo braon smesu, pravio još veću kuglu, koju sam takođe rastanjio na dlanu i u nju umotao tamniju kuglu. Nakon toga  je pomoću dlanova oblikovao.


Istopio čokoladu na pari zajedno sa kokosovim uljem, ostavio malo da se prohladi i uvaljao jednu po jednu kuglu.


Ređao ih na tanjir i odložio u frižider da se čokolada stegne.
Nakon izvesnog vremena sam ih servirao i uživao i njihovom čarobnom ukusu.


Prijatno!

3 comments:

  1. Poštovani Hronoman-u,
    u više tvojih recepata videh kokosov šećer i kokosovo mleko. Ja ih ne koristim niti mi je to u Centru dozvoljeno ali bih volela da znam po kojim hrono principima se ti vodiš,rado bih proučila i neki drugi pristup ovome. Nisam ljubitelj slatkiša ali mi je tvoja kreativnost privukla pažnju i uvek me oraspoloži neki novi recept. A ''slani predlozi'' su mi posebno korisni s tim što se namirnice često i tu kose sa preporukama koje ja imam.
    S poštovanjem,
    Jovana

    ReplyDelete
  2. Poštovanje Jovana,
    Vodim se po (opštim) pravilima Hrono ishrane. Ima recepata za van i u restrikciji. Za svakog po nešto.
    A što se tiče kokosovog šećera i mleka, bilo je polemike u grupi i rečeno mi je da je dozvoljeno, a sada to što oni stalno menjaju svoja pravila to je njihov problem. Iskreno, dovoljno sam zreo i odrastao da sam donosim zaključke o namirnicama, odnostno da procenjujem šta je zapravo zdravo, a šta ne. Molim Vas navedite mi te slane predloge koje se kose sa Hrono ishranom, baš me interesuju.
    S poštovanjem,
    Nemanja

    ReplyDelete
  3. Ne,ne bez uvrede! Ja nisam u restrikciji i takodje smatram da se više treba fokusirati na zdrave namirnice i samostalno proceniti i izučiti šta je korisno a šta štetno a ne slepo pratiti principe HI. Čisto sam htela da čujem tvoj stav jer se,opet,slažem i sa tim da u grupi ponekad sve deluje previše konfuzno.
    Sorry ako je bilo šta u postu izgledalo kao kritika. Naprotiv. Ja nastavljam da pratim i čekam...hrono sutlijaš :D
    Veliki pozdrav

    ReplyDelete