Za fil:
- 300g mlevenog maka
- 600ml kokosovog mleka
- Nekoliko kapi ruma
- 8 kašika kokosovog šećera
- Kašika kokosovog ulja
- Kašičica rogača
Za testo:
- 300g speltinog brašna
- Čaša (od kiselog mleka) mleka od kokosa (zagrejanog)
- Prstohvat soli
- Kašičica sode bikarbone
- Kašika limunovog soka
- Kašika rogača
Priprema:
Fil:
U šerpici sam pomešao mak, rogač, kokosovo mleka, kokosov šećer i kokosovo ulje, ukoliko imate možete i burbon vanile. Stavio na plotnu i kuvao uz neprestano mešanje.
Kada se zgusnulo, sklonio sam sa plotne i dodao nekoliko kapi ruma.
Odložio sa strane da se dobro ohladi.
Za to vreme sam prirpemao testo.
Testo:
Pomešao sam prvo sve suve sastojke
zatim dodao zagrejano kokosovo mleko i limunov sok.
Izručio testo na radnu površinu po kojoj sam prethodno posuo brašno.
Mesio dok nisam dobio glatko, meko i nelepljivo testo.
Premazao ga kokosovim uljem i stavio u prekrivenu posudu da odmiori pola sata.
Posle pola sata, nastavio sam sa pripremanjem testa. Podelio jufku na dva dela i krenuo na razvlačenje. Prvo sam raširio mušemu po radnoj površini i dobro je zamastio kokosovim uljem.
Uzeo oklagiju i počeo da razvlačim što sam mogao tanje.
Posuo po njoj fil od maka i polako urolao. To isto uradio i sa drugom jufkom.
Stavio na pleh (uz pomoć sestre), naravno prethodno sam ga premazao kokosovim ulje i ubacio u zagrejanu rernu. Pekao sam prvo na najjače dok nije uhvatilo testo i poprimilo boju a zatim sam smanjio na 180 stepeni i nastavio sa pečenjem. Sve ukupno milsim da sam pekao nekih pola sata.
*Nemojte se striktno pridržavati stepeni i vremena pečenja zbog različitih tipova rerni.
Gotovu, mekanu i mirišljavu <<<Hrono Makovanjaču>>> prekrio krpom i sačekao malo da se ohladim. Zatim isekao, posuo kokosovim prah šećerom koji sam dobio mlevenjem u mlinu za kafu i listićima kokosa.
Prijatno!
0 komentara:
Postavi komentar