Hrono Makovnjača



Za ovaj recept vam je potebno:


Za fil:

  • 300g mlevenog maka
  • 600ml kokosovog mleka
  • Nekoliko kapi ruma
  • 8 kašika kokosovog šećera
  • Kašika kokosovog ulja
  • Kašičica rogača



Za testo:

  • 300g speltinog brašna
  • Čaša (od kiselog mleka) mleka od kokosa (zagrejanog)
  • Prstohvat soli
  • Kašičica sode bikarbone 
  • Kašika limunovog soka
  • Kašika rogača


Priprema:

Fil:
U šerpici sam pomešao mak, rogač, kokosovo mleka, kokosov šećer i kokosovo ulje, ukoliko imate možete i burbon vanile. Stavio na plotnu i kuvao uz neprestano mešanje.


Kada se zgusnulo, sklonio sam sa plotne i dodao nekoliko kapi ruma. 


Odložio sa strane da se dobro ohladi.

Za to vreme sam prirpemao testo.

Testo:
Pomešao sam prvo sve suve sastojke



zatim dodao zagrejano kokosovo mleko i limunov sok. 


Izručio testo na radnu površinu po kojoj sam prethodno posuo brašno. 


Mesio dok nisam dobio glatko, meko i nelepljivo testo.



Premazao ga kokosovim uljem i stavio u prekrivenu posudu da odmiori pola sata.


Posle pola sata, nastavio sam sa pripremanjem testa. Podelio jufku na dva dela i krenuo na razvlačenje. Prvo sam raširio mušemu po radnoj površini i dobro je zamastio kokosovim uljem.
Uzeo oklagiju i počeo da razvlačim što sam mogao tanje.

Posuo po njoj fil od maka i polako urolao. To isto uradio i sa drugom jufkom.


Stavio na pleh (uz pomoć sestre), naravno prethodno sam ga premazao kokosovim ulje i ubacio u zagrejanu rernu. Pekao sam prvo na najjače dok nije uhvatilo testo i poprimilo boju a zatim sam smanjio na 180 stepeni i nastavio sa pečenjem. Sve ukupno milsim da sam pekao nekih pola sata.
*Nemojte se striktno pridržavati stepeni i vremena pečenja zbog različitih tipova rerni.

Gotovu, mekanu i mirišljavu <<<Hrono Makovanjaču>>> prekrio krpom i sačekao malo da se ohladim. Zatim isekao, posuo kokosovim prah šećerom koji sam dobio mlevenjem u mlinu za kafu i listićima kokosa.


Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar