Hrono Kondez-Koko Mleko (Varijanta I i II)

Varijanta I - Kondez-Koko Zaslađeno Mleko

Kondenzovano mleko je mleko sa manjim sadržajem vode, odnosno dobija se isparavanjem vode iz mleka. Zbog toga ima gušću strukturu i bogat, kremast ukus. 

Za ovaj recept vam je potrebno:
500ml kokosovog mleka
100g kokosovog šećera
1 burbon vanile


Uključiti plotnu na najjače i stavite šerpicu u kojoj ste izručili kokosovo mleko. Po mogućstvu koristite širu šerpicu.


Kada provri smanjiti vatru na najslabije. U početku će mleko stvarati penu koja će spalsnuti upotrebom žice i mešanjem.

Zatim dodati semenke (unutrašnjost) burbon vanile i kokosov šećer, promešajte i nastavite sa kuvanjem.


Kuvajte i dalje na najslabijoj vatri, povremeno mešajući sve dok se tečnost ne smanji na polovinu od početnog. Posle kuvanja dobićete negde oko 250ml kondezovanog mleka.
S obzirom da je u pitanju kokosov šećer i da ima manje masnoće dugo je kuvano i samim tim dobijena je braon boja jer se šećer lagano karamelizovao.


Teglicu zagrejte i kroz cediljku (ne pregustu) ulijte kondezovano mleko. Nemojte odmah preklapati da se ne bi stvorio kondezat vodene pare.


Kada se ohladi na sobnoj temperaturi zatvorite teglicu i odložite u frižider.

Varijanta II - Kondez-Koko Nezaslađeno Mleko
Isti je proces pravljenja samo bez šećera. Ovaj put sam dodao kašiku kokosovog putera/ulja.


U što je moguće široj šerpici staviti kokosovo mleko (imao sam samo 400ml) i kokosov puter. Kada provri smanjiti temperaturu i povremeno žicom energično mešajte. 

Materijal (šerpica prečnika 18cm i žica) u kome sa pravio:Kuvao sam oko 30 minuta i dobio sam 200ml kondezovanog mleka. Pre presipanja, teglicu sam zagrejao pod mlazom vruće vode i izlio vruće kondezovano mleko u koje sam stavio i burbon vanile. Kada se ohladilo na sobnoj temepraturi zatvrio sam ga i odložio u frižider da se dodatno stegne. 
Eto odličnog namaza za palačinke i dodatka za pravljenje filova.

Kako bi vam bilo lakše napravio sam vam video da vidite gustinu ohlađenog kondezovanog kokosovog mleka na sobnoj temperaturi i pre odlaganja u frižider:P.S. Sledeći eksperiment će biti sa bademovim mlekom :)

Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar