Za ovaj recept vam je potrebno:
125g heljdinog brašna
Kašičica sode bikarbone
Kašika limunovog soka
Kašika limunovog soka
Kašičica soli
1 jaje
25ml masti
25ml kiselog mleka
Prvo sam promešao sve suve sastojke, pa sam zatim dodao i ostale.
Izmiksao mikserom. Testo mi je ispalo baš mekano i lepljivo.
Izručio sam ga po dobro pobrašnjenoj radnoj površini.
Testom pokupio brašno i zamesio ga (treba da vam bude meko i da se ne lepi za prste).
Oklagijom sam razvukao testo i po potrebi dodavao odozgo brašno.
Nožem izrezao na 8 delova (trouglova).
Zatim sam svaki deo urolao od šireg kraja ka užem.
I dobio željeni oblik.
Stavio ih na pleh koji sam prethodno obložio pek papirom.
Premazao ih žumancetom i posuo po njima susam i lan.
Pekao sam ih u zagrejanoj rerni prvo na najjače nekih 10-ak minuta pa potom smanjio na 180 stepeni i nastavio sa pečenjim još 15-ak, 20 minuta. Zbog različitih tipova rerna najbolje bi bilo da se ne pridržavate striktno stepeni i vremena pečenja već ih povremeno proveravajte.
A evo i kako izgledaju posle pečenja:
Tu je i video izgleda kiflica pre i posle pečenja:
Prijatno!
0 komentara:
Postavi komentar