Hrono Kiflice Od Heljde

Za ovaj recept vam je potrebno:
125g heljdinog brašna
Kašičica sode bikarbone
Kašika limunovog soka
Kašičica soli
1 jaje
25ml masti
25ml kiselog mleka


Prvo sam promešao sve suve sastojke, pa sam zatim dodao i ostale.


Izmiksao mikserom. Testo mi je ispalo baš mekano i lepljivo.


Izručio sam ga po dobro pobrašnjenoj radnoj površini.


Testom pokupio brašno i zamesio ga (treba da vam bude meko i da se ne lepi za prste).


Oklagijom sam razvukao testo i po potrebi dodavao odozgo brašno.


Nožem izrezao na 8 delova (trouglova).


Zatim sam svaki deo urolao od šireg kraja ka užem.


I dobio željeni oblik.

Stavio ih na pleh koji sam prethodno obložio pek papirom.


Premazao ih žumancetom i posuo po njima susam i lan.


Pekao sam ih u zagrejanoj rerni prvo na najjače nekih 10-ak minuta pa potom smanjio na 180 stepeni i nastavio sa pečenjim još 15-ak, 20 minuta. Zbog različitih tipova rerna najbolje bi bilo da se ne pridržavate striktno stepeni i vremena pečenja već  ih povremeno proveravajte.

A evo i kako izgledaju posle pečenja:


Tu je i video izgleda kiflica pre i posle pečenja:


Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar