Varijanta I:
Za ovaj recept vam je potrebno:
- 250g brašna (ja sam stavio 125g ražanog i 125g heljdinog)
- 1 kiselo mleko + još 2 kašike
- 7 kašika istopljenog putera
- Ravna kašičica sode
- Kašičica soli
- Kašika limuna
- Semenke po želji (ja sam stavio po dve kašike semenke suncokreta i golice)
- Prstohvat kima
Priprema:
Prvo sam pomešao sve suve sastojek (brašno, sodu, so i semenke), a zatim dodoa i puter i limun.
Izručio testo na radnu površinu po kojoj sam posuo brašno i doradio testo.
Izgled testa možete videti u videu:
Napravio poduži valjak i nožem izrezao na nekoliko delova.
Poređao ih na pleh koji sam prethodno obložio papirom za pečenje i ubacio ih u zagrejanu rernu na pečenje. Ja sam ih prvo pekao na najjače (250 stepeni), čim je počelo da hvata odozgo smanjio sam na 200 i pekao dok nisu lepo porumeneli.
Varijanta II:
![]() |
Umesto kiselog mleka ubacio sam jedno izmućeno jaje i čašu (od kiselog mleka) kisele vode, 3 kašike maslinovog ulja i ražano brašno. Sve ostalo je isto kao i kod Varijante I. |
Prijatno!
Pitanje o istpoljenom puteru :)
ReplyDeleteKoliko je 7 kašika recimo grama? :) Ja sam čovek digitalne vage i grama :D
Ukoliko znaš, značila bi procena zbog bolje primene :)
Zahvaljujem na svim inicijativama :)
Trebalo bi oko 70ml da bude ;)
Delete