Hrono Išarane Lepinjice

Varijanta I:


Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 250g brašna (ja sam stavio 125g ražanog i 125g heljdinog)
  • 1 kiselo mleko + još 2 kašike
  • 7 kašika istopljenog putera
  • Ravna kašičica sode
  • Kašičica soli
  • Kašika limuna



  • Semenke po želji (ja sam stavio po dve kašike semenke suncokreta i golice)
  • Prstohvat kima


Priprema:

Prvo sam pomešao sve suve sastojek (brašno, sodu, so i semenke), a zatim dodoa i puter i limun.
Izručio testo na radnu površinu po kojoj sam posuo brašno i doradio testo.

Izgled testa možete videti u videu:


Napravio poduži valjak i nožem izrezao na nekoliko delova. 


Od svakog dela formirao deblje pljoske/lepinjice. Uvaljao ih malo u brašno i ovsene mekinje, a zatim ih odozgo išarao nožem.


Poređao ih na pleh koji sam prethodno obložio papirom za pečenje i ubacio ih u zagrejanu rernu na pečenje. Ja sam ih prvo pekao na najjače (250 stepeni), čim je počelo da hvata odozgo smanjio sam na 200 i pekao dok nisu lepo porumeneli.



Varijanta II:

Umesto kiselog mleka ubacio sam jedno izmućeno jaje i čašu (od kiselog mleka) kisele vode, 3 kašike maslinovog ulja i ražano brašno. Sve ostalo je isto kao i kod Varijante I.



Prijatno!

2 comments:

  1. Pitanje o istpoljenom puteru :)
    Koliko je 7 kašika recimo grama? :) Ja sam čovek digitalne vage i grama :D
    Ukoliko znaš, značila bi procena zbog bolje primene :)
    Zahvaljujem na svim inicijativama :)

    ReplyDelete