Hrono Bezglutenske Palačinke (Varijanta I, II, III, IV)

Varijanta I - Palačinke Od Heljde I Prosa


  • Za ovaj recept vam je potrebno:
  • 60g prosenog brašna
  • 60g integralnog heljdinog brašna
  • 300ml mlake vode
  • 1 jaje
  • Kašika istopljene masti
  • Kašičica sode bikarbone
  • Kašika limunovog soka

Trebaće vam i malo masti za premazivanje tiganja


Prvo sam pomešao sve suve sastojke (brašno i sodu). Zatim sam dodao jaje, ulje i limunov sok i mikserom izmikasao.


Postepeno sam dodavao vodu konstantno miksajući.


Smesa bi trebala da vam izgleda ovako, ni previše retke a ni gusta. Zlatna sredina :-D


Jelte pošto sam zaboravio malo soli, dodao sam je naknadno.


Pre pečenja sam premazao tiganj mašću, najbolje četkicom. A moj vam je savet da ipak koristite mast ukoliko želite da vam se smesa ne lepi za tiganj.

A evo i konačnog rezultata.


P.S. Na ovome se neću zaustaviti. Nadam se da će mi u snu banuti još neki recept i realizovati ga kao i ovaj. Uskoro novi eksperimenti!




Varijanta II - Palačinke Od Heljde I Kinoe



Sve je isto kao i za prve, samo je dodato više vode (još nekih 30-ak ml, možda malo jače), malo kima i karija. Brašno od kinoe sam dobio pomoću električnog mlina za kafu (na kome sam mleo dok nisam dobio željenu strukturu)
Ukoliko bude bilo potrebe dodajte još vode, jer stajanjem brašno upija i smesa postaje gušća i lepljivija. Nije to nikakav problem samo će se smesa teže razlivati po tiganju i biće deblja palačinka, za tanju smesa treba da vam bude malo ređa ali može vam se desiti da se pojave rupice prilikom pečenja zato ih spremajte na srednjoj vatri.

Evo i videa smese kakva bi trebala da vam bude



Nadam se da sam vam pomogao sa ovim videom.


Primer kako da ih iskoristite za još ukusniji doručak možete pogledati OVDE.

Od ove smese ispalo mi je oko 10-ak palačinki.




Varinata III - Palačinke Od Heljde, Prosa I Kinoe



S obzirom da volim da eksperimentišem danas mi je palo na pamet da iskombinujem sledeće sastojke. Pored Heljde, Prosa i Kinoe, začina (kima i karija) dodao sam i semenke suncokreta (kašiku) i susam (kašičicu). 
Što se tiče ostalih sastojaka sve je isto sem što sam dodao više mlake vode (na onih 300ml još nekih 50-ak ml). 



Varijanta III - Palačinke 100% heljda




Za ovaj tip palačinki vam je potrebno:

  • 120g heljdinog integralnog brašna
  • 1 jaje
  • Vrlo malo - prstohvat soli
  • Ravna kašičica sode bikarbone
  • Kašika limunovog soka
  • Puna kašika masti
  • Oko 400ml mlake vode (po potrebi ćete još dodavati)


Priprema:

Prvo sam umutio  mikserom jaje, zatim sam dodao vodu, limunov sok i mast miksajući sve vreme. Potom polako dodavao promešane suve sastojke (brašno, sodu, so) u mokre, konstantno miksajući.

Stajanjem smesa postaje gušća i lepljiva, pa sam po poterbi dodavao još mlake vode.

Pre svakog pečenja tiganj premazati mašću, najbolje ako imate četkicu.



Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar