Varijanta I - Palačinke Od Heljde I Prosa
- Za ovaj recept vam je potrebno:
- 60g prosenog brašna
- 60g integralnog heljdinog brašna
- 300ml mlake vode
- 1 jaje
- Kašika istopljene masti
- Kašičica sode bikarbone
- Kašika limunovog soka
Trebaće vam i malo masti za premazivanje tiganja
Prvo sam pomešao sve suve sastojke (brašno i sodu). Zatim sam dodao jaje, ulje i limunov sok i mikserom izmikasao.
Postepeno sam dodavao vodu konstantno miksajući.
Smesa bi trebala da vam izgleda ovako, ni previše retke a ni gusta. Zlatna sredina :-D
Pre pečenja sam premazao tiganj mašću, najbolje četkicom. A moj vam je savet da ipak koristite mast ukoliko želite da vam se smesa ne lepi za tiganj.
A evo i konačnog rezultata.
P.S. Na ovome se neću zaustaviti. Nadam se da će mi u snu banuti još neki recept i realizovati ga kao i ovaj. Uskoro novi eksperimenti!
Varijanta II - Palačinke Od Heljde I Kinoe
Od ove smese ispalo mi je oko 10-ak palačinki.
Varinata III - Palačinke Od Heljde, Prosa I Kinoe
Varijanta III - Palačinke 100% heljda
Priprema:
Prvo sam umutio mikserom jaje, zatim sam dodao vodu, limunov sok i mast miksajući sve vreme. Potom polako dodavao promešane suve sastojke (brašno, sodu, so) u mokre, konstantno miksajući.
Stajanjem smesa postaje gušća i lepljiva, pa sam po poterbi dodavao još mlake vode.
Pre svakog pečenja tiganj premazati mašću, najbolje ako imate četkicu.
Varijanta II - Palačinke Od Heljde I Kinoe
Sve je isto kao i za prve, samo je dodato više vode (još nekih 30-ak ml, možda malo jače), malo kima i karija. Brašno od kinoe sam dobio pomoću električnog mlina za kafu (na kome sam mleo dok nisam dobio željenu strukturu)
Ukoliko bude bilo potrebe dodajte još vode, jer stajanjem brašno upija i smesa postaje gušća i lepljivija. Nije to nikakav problem samo će se smesa teže razlivati po tiganju i biće deblja palačinka, za tanju smesa treba da vam bude malo ređa ali može vam se desiti da se pojave rupice prilikom pečenja zato ih spremajte na srednjoj vatri.
Evo i videa smese kakva bi trebala da vam bude
Nadam se da sam vam pomogao sa ovim videom.
Primer kako da ih iskoristite za još ukusniji doručak možete pogledati OVDE. |
Od ove smese ispalo mi je oko 10-ak palačinki.
Varinata III - Palačinke Od Heljde, Prosa I Kinoe
S obzirom da volim da eksperimentišem danas mi je palo na pamet da iskombinujem sledeće sastojke. Pored Heljde, Prosa i Kinoe, začina (kima i karija) dodao sam i semenke suncokreta (kašiku) i susam (kašičicu).
Što se tiče ostalih sastojaka sve je isto sem što sam dodao više mlake vode (na onih 300ml još nekih 50-ak ml).
Varijanta III - Palačinke 100% heljda
Za ovaj tip palačinki vam je potrebno:
- 120g heljdinog integralnog brašna
- 1 jaje
- Vrlo malo - prstohvat soli
- Ravna kašičica sode bikarbone
- Kašika limunovog soka
- Puna kašika masti
- Oko 400ml mlake vode (po potrebi ćete još dodavati)
Priprema:
Prvo sam umutio mikserom jaje, zatim sam dodao vodu, limunov sok i mast miksajući sve vreme. Potom polako dodavao promešane suve sastojke (brašno, sodu, so) u mokre, konstantno miksajući.
Stajanjem smesa postaje gušća i lepljiva, pa sam po poterbi dodavao još mlake vode.
Pre svakog pečenja tiganj premazati mašću, najbolje ako imate četkicu.
Prijatno!
0 komentara:
Postavi komentar