Hrono ČokoKoko Siroman Torta

Za ovaj recept vam je potrebno:

Za podlogu:
200g badema
160g svežih ili suvih urmi (vodite računa da budu bez dodatnog šećera)
Kašičica kokosovog ulja (može i ne mora)
Prstohvat soli
Kašika rogača

Za fil:
300g sirovih indijskih oraha
1 banana
50g kokosovog brašna
Sok od 2 limuna
Štapić vanile
100ml istopljenog kokosovog ulja
90ml agavinog sirupa (ili po želji zasladite)


Za čokoladni žele:
300ml kokosovog mleka
Malo ruma
10g agar agar
Kašika agave sirupa
Kašika rogača

Za posipanje:
Listići kokosa ili badema


Priprema:

Podloga:
Urme potopiti u vodi i ostaviti ih 10-ak minuta da omekšaju. Isperite ih, sklonite kožicu i semenke.
Kalup sa pomerljivim obodom prečnika 20cm obložite providnom folijom samo po dnu.
U multipraktiku, ubacite bademe, urme, kokosovo ulje, rogač i prstohvat soli. Miksajte do željene teksture. Kada od delića smese možete napraviti lopticu, podloga je gotova. U suprotnom, dodajte kašičicu kokosovog ulja i ponovo na kratko izmiksajte. Izručite smesu u kalup i dobro je utapkajte i poravnajte.
Fil:
Procedite indijske orahe koji su stajali preko noći potopljeni u vodi. Isperite ih dobro, procediti, višak vode utapkajte krpom ili papirnim ubrusom.
Otopiti kokosovo ulje i pomešati sa agavom, limunom i vanilom (Šipku vanile prepolovite uzdužno i nožem sklonite semenke). Zatim u blender ubacite indijske orahe i miksajte dok ne dobijete gladak fil. Kada ste napravili fil od indijskih oraha, dodajte mu bananu i kokosovo brašno i miksajte dok se sve ne sjedini. Zatim dodajte i ostale sastojke (kokosovo ulje, agavu, limun i vanilu) i sve ponovo sjediniti u multipraktiku.
Iručite fil preko kore. Odložite u firžider.
Žele:
Pomešajte kokosovo mleko, rogač, agar agar i agavu. Staviti na plotnu i kuvati nekih 2-3 minuta, dok ne dobijete homogenu smesu, po završetku kuvanja dodajte ako hoćete i malo ruma. Ostaviti malo na sobnoj temperaturi pa odložite u frižider dok se žele malo ne stegne (nekih 5 minuta - proveravajte češće) nikako više jer će vam u suprotnom postati čvrst i teško ćete preliti preko fila (čim vidite da se steže odmah prelijte prko fila). Ukoliko vam se žele stegne pre nego što stavite na tortu, otopite ga na pari.
Staviti ČokoKoko Siromana u frižider da se stegne.
Pre skidanja kalupa, nožem polako pređite oko torte kako bi je odvojili od zidova kalupa.

Pre služenja možete posuti odozgo listićima kokosa ili badema.


Prijatno!

Ukoliko postoje bilo kakve nedoumice i nejasnoće u vezi ovog recepta, zajedno možemo diskutovati na FORUMU.

0 komentara:

Postavi komentar