2 Dec 2015

Hrono nutricija po Dr Delabos




Hrono dijetu je 1986. godine osmislio doktor Alain Delabos. To je način ishrane kreiran prema telesnom ritmu čoveka. Brz način života nam danas diktira da jedemo usput, kada imamo priliku i da ponešto žvaćemo tokom celog dana. Hrono ishrana je način izbalansirane dijete sa planom obroka koji pomaže da se ostane vitak ukoliko se prati par jednostavnih pravila. Ova pravila su usmerena na odvikavanje loših navika vezanih za ishranu. Ni jedna vrsta hrane nije van dosega ove dijete, samo treba da naučite da konzumrate hranu u pravilnim četvoročasovnim intervalima. Jedna stvar koju je bitno razumeti na početku je da se ova dijeta fokusira na konzumiranje proteina i masnoća posebno ujutru i da ona sadrži samo male količine voća i povrća. Zato se javlja izvestan rizik od hiperlipidemije. Hiperlipidemija je stanje povećane koncentracije lipida u krvi. Ona može da smanji delovanje zaštitnog HDL holesterola i da poveća opasnost od razvoja arteroskleroze. Zato je bitno da potražite medicinski savet i da konsultujete svog lekara pre nego što odete na ovu vrstu dijete.

Principi hrono ishrane

Doktor Delabos je razvio ovu metodu na osnovu saznanja da se hrana apsorbuje u telu na različite načine u zavisnosti od vremena kada se konzumura. Osnovna ideja je da se hrana iskorišćava u telu u većoj ili manjoj meri u zavisnosti od doba dana i da se hrana može preobratiti u energiju, ili pak sačuvati za kasnije, što dovodi do nagomilavanja masnog tkiva kada se gleda na duži vremenski period.
Osnovno je shvatiti da će masnoća i šećer koji se pojedu uveče biti sačuvani u telu dok ako se konzumiraju ujutru, predstavljaće značajan izvor energije za taj dan!
Drugim rečima, ako želite da oslabite treba da prilagodite svoj plan ishrane prema fluktuacijama telesnog metabolizma u toku dana.

Vaš telesni morfotip

Telesni morfotip se definiše kroz vaše fizičke karakteristike. Prema njemu možete imati figuru pešćanog sata na primer, ili figuru oblika jabuke ili kruške. Morfotip se određuje delom i na osnovu genetike kao i na osnovu navika ishrane i fizičke aktivnosti. Hrono ishrana uzima u obzir vaš morfotip da bi vam pomogla da razumete kako radi vaše telo ili na primer zašto imate tendenciju da nagomilavate masno tkivo više od drugih ljudi.

Četiri obroka dnevno

Telo luči hormone (insulin i korizol) u proseku svaka četiri sata. Zbog toga, svaki put kada telo traži hranu da bi funkcionisalo normalno važno je snabdeti ga pravom hranom u pravom momentu. To znači masna hrana za doručak, pošten obrok za ručak, nešto slatko za užinu i lagana večera. Ako niste gladni gladni možete slobodno preskočiti večeru jer telu ne treba mnogo energije uveče.

Konačno na osnovu principa hrono ishrane, vaša tri dnevna obroka plus užina treba da se konzumiraju u tačno određenom trenutku, u proseku na svaka četiri sata. To je prosečno vreme koje je potrebno da bi telo svarilo hranu. Poštovanje ovih intervala će dovesti do smanjenja rizika od nagomilavanja masnoća.


Doručak kao kralju, ručak kao princu, večera kao siromahu

Hrono ishrana se zasniva na staroj izreci: “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ a večeraj kao prosjak”.

  • ·         Doručak treba da bude obilan i da uključuje sir, puter, hranu koja sadrži skrob (hleb i pirinač), proteine (jedno jaje ili nešto slanine) i voće. Za vreme spavanja telo troši puno kalorija da bi se regenerisalo i kada se probudite, vaše su baterije prazne. Telu treba gorivo, puno energije da bi uspešno otpočelo radni dan. Ne brinite o kalorijama, jer će ih telo trošiti tokom dana.
  • ·         Ručak omogućava da telo može ostati u formi ostatak dana. Prema ovoj dijeti treba da odaberete obrok koji je bogat životinjskim proteinima i hranom bogatom skrobom. Treba da bude manje masnoće nego za doručak a takođe biste trebali da obezbedite manje količine šećera i biljnih proteina. Konačno, nemojte jesti previše za ručak pošto je cilj ručka ne opteretiti telo jer mora da bude još aktivno pre no što može da se odmori.
  • ·         Užina je veoma važna u hrono ishrani. Užina obezbeđuje vašem telu dovoljno goriva da nastavi da funkcioniše sve do večere. Užina sprečava preveliku glad i prežderavanje za vreme večere. To je baš taj nepoželjni trenutak kada telo počne da skladišti višak hrane. Užina se sastoji od voća, ili sušenog voća i 30 gr. crne čokolade.  30 gr. crne čokolade možete konzumirati svaki dan. Ona je poznata po svojim antioksidativnim osobinama a osim toga bogata je magnezijumom. Crna čokolada takođe je važan izvor energije i raspoloženja koje vam omogućavaju da završite radni dan u punoj snazi. Radi se o crnoj čokoladi sa najmanje 70% kakaoa.
  • ·         Za večeru, konzumirajte laku hranu tako da ne biste ometali telesno funkcionisanje za vreme sna. Ovaj obrok nije obavezan u hrono ishrani. Večera se sastoji od hrane koju telo lako apsorbuje kao što je riba, nemasno meso i malo povrća. Uveče izbegavajte šećere, masnoće i skrob. Prema ovoj dijeti, cilj je za vreme večere izbeći lučenje insulina.


Hrana koja se ne konzumira

Kod hrono ishrane, ni jedna namirnica nije isključena. Ono što je bitno je konzumiranje prave vrste hrane – proteine, masnoće, ugljene hidrate, vitamine i minerale u pravom trenutku.


Slobodan izbor - dva obroka nedeljno 

Na svom sajtu, Dr. Delabos objašnjava da dva puta nedeljno možete sebi dozvoliti da ne sledite uputstva hrono dijete. Ali pazite da ne biste prekršili ova pravila više od dva puta nedeljno i nikada dva puta u toku istog dana.


I možete da jedete čokoladu svakog dana

Crna čokolada je poznata kao antioksidant i bogata magnezijumom. Dobre vesti su da je veoma preporučljiva u hrononutriciji. To je odličan izvor energije i zato se potrudite da jedete svakog dana ali uvek crnu cokoladu od min 70% kaka i ne vise od 30gr dnevno.


P.S. Da se ja pitam ovako nešto je sasvim prihvatljivo. Da se posle loših navika i ubacivanja u sebe po principu šta se stigne krena na ovaj način, način bez preterivanja i izazivanja šoka u organizmu.


Izvor: Doctissimo

0 komentara:

Postavi komentar