2 Dec 2015

Hleb iz vatrostalne posude


Za ovaj recept vam je potrebno:


  • 3 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
  • 1 čaša od kiselog mleka speltinog integralnog brašna
  • 1/2 čaše od kiselog mleka heljdinog integralnog brašna
  • 1/2 čaša od kiselog mleka ovsenog brašna
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 ravne kašičice soli
  • 2 pune čaše od kiselog mleka mlake vode
  • Semenke suncokreta, bundeve, susam, lan, kim (opciono)


Priprema:

Prvo sam izmešao brašno, so, semenke i vodu i zamesio testo. Poklopio krpom posudu i ostavio da odstoji neko vreme. Posle nekih 3 sata sam u testo dodao sodu i limun i mikserom nastavcima za testo sjedinio. Ostavio ponovo da odmori nekih 15-ak minuta. Vatrostalnu posudu sam premazao mašću a zatim i ubacio testo. Razvukao ga po celoj posudi i mokrim rukama izravnao i oblikovao. Posuo odozgo malo brašnom, susamom, semenkama i prstima utapkao, poklopio i ubacio u hladnu rernu. Pekao se na 180 stepeni nekih sat vremena i još nekih 30 minuta bez poklopca. Zatim sam ga izvadio iz posude dopekao još nekih 15-ak minuta. Ukoliko bude bilo potrebno okrenite hleb i dopeći ga sa donje strane (ja sam morao jer mi grejači u rerni ne peku svi ravnomerno).


Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar