7 Dec 2015

Hleb od 100% ražanog brašna


Za ovaj recept vam je potrebno: 

  • 5 čaša od kiselog mleka ražanog brašna
  • 2 ravne kašičice soli
  • 2 čaše od kiselog mleka mlake vode + još 4 kašike
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike limunovog soka
  • Ravna kašičica kima (opciono)


Priprema:

Prvo sam u posudi promešao brašno i so, zatim dodao vodu i zamesio testo. Prekrio krpom i ostavio da odmori oko sat i po. Nakon toga sam u testo stavio sodu i mikserom sa nastavcima za testo promešao. Dodao i sok od pola limuna i ponovo sve sjedinio mikserom. Poklopio ponovo krpom i ostavio da odstoji još 15 minuta. Testo prebacio u kalup koji sam prethodno premazao mašću, mokrim rukama ga razvukao i oblikovao. Posuo odozgo malo brašnom, susamom i semenkama suncokreta i rukama utapkao kako ne bi spalo. Obložio aluminijumskom folijom i ubacio u hladnu rernu. Pekao se na 220 stepeni nekih sat vremena i još nekih pola sata na 200 stepeni bez folije (sa uključenim ventilatorom). *Nemojte se striktno pridržavati vremena i stepeni pečenja zbog različitih tipova rerni. Test da li je pečen hleb možete vršiti i čačkalicom, i to tako što ćete ga bocnuti na par mesta i ukoliko čačkalica ostane suva prilikom cadjenja hleb je gotov i spreman za hladjenje i jelo.


Kada se malo prohladi uviti ga u prijanjajuću foliju kako bi zadržao svežinu i mekoću.

Prijatno!


0 komentara:

Postavi komentar