Za ovaj recept vam je potrebno:
4 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
2 kašike chia semenki
Kašičica soli
Kašičica sode bikarbone
Kašika limunovog soka
2 čaše od kiselog mleka kisele vode
Priprema:
Prvo sam u posudu izmešao brašno, so, chia semenke zatim dodao k. vodu i zamesio smesu. Ostavio testo da odmori preko noći na tamnom i hladnom mestu prekriveno prijanjajućom folijom (najbolje u frižideru), kako se smesa ne bi sušila.
Što smesa duže fermentiše to će hleb biti bolji i ukusniji, manje će se osećati brašno. Da napomenem da soda i limun idu neposredno pre pečenje hleba, ukoliko ih stavite u smesu koja treba da odstoji i do 10 sati dejstvo sode i limuna se gube i hleb neće ispasti onako kako ste želeli.
Ujutru sam pre pečenja izvadio posudu sa smesom kako bi se zagrejala i bila sobne temperature. Za to vreme sam zagrejao rernu. U smesu dodao postepeno sodu i limun i mikserom promešao.
Alu foliju sam ovlaš prekrio kalupom i pekao na 200 stepeni sa ventilatorom oko sat vremena i još nekih 5 minuta bez folije kako bi malo uhvatilo i koricu. Priveravajte i čačkalicom da li je pečen iznutra.
Ostavio malo da se prohladi a potom ga uvijo u prijanjajuću foliju da zadrži mekoću i svežinu.
Rez, rez...
Prijatno!
0 komentara:
Postavi komentar