30 Nov 2015

Hleb koji MENI uvek uspe...


Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 3 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
  • 1 čaša od kiselog mleka speltinog brašna
  • 1/2 čaše od kiselog mleka ovsenog integralnog brašna
  • 1/2 čaše od kiselog mleka heljdinog integralnog brašna
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 2 ravne kašičice soli
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 pune čaše od kiselog mleka mlake vode
  • 2 kašike semenke golice (bundeve)
  • 2 kašike semenke suncokreta
  • Ravna kašičica kima



Priprema:

1. U posudi prvo pomešati brašno, so, kim i semenke, zatim dodati vodu i lepo sjediniti (ručno ili mikserom)

2. Pokriti posudu krpom i ostaviti da testo odstoji na sobnoj temperaturi što više (meni je stajao 4 sata) jer kada hleb više fermentiše bude ukusniji i kompaktniji. Tačnije kada ga budete jeli manje ćete osećati brašno.

3. Nakon toga u testo ubaciti sodu bikarbonu i limun i mikserom nastavcima za testo promešati. Pošto je soda sama po sebi dosta jaka, da hleb ne bi popucao ostaviti testo da odstoji još nekih 30 minuta.

4. Zatim uzeti kalup, premazati ga mašću i izručiti smesu u njega. Mokrim rukama ga razvući preko celog kalupa i izravnati. 

5. Odozgo posuti malo brašnom, semenkama, susamom, lanom i utapkati prstima kako ne bi spalo.

6. Uzeti aluminijumsku foliju i obložiti kalup tako da vazduh ne cirkuliše pa potom ubaciti u hladnu rernu.

7. Peći na 150 stepeni (sa ventilatorom) nekih sat vremena i još nekih 20 do 30 minuta bez alu foliju kako bi korica bila pečena.

8. Ostaviti malo da se prohladi a zatim ga uviti i u prijanjajuću foliju kako bi zadržao svežinu i mekoću do doručka.

To bi bilo to, nadam se da sve razumete. U slučaju da vam nešto ne bude jasno pitajte bez ustručavanja a ja ću vam koliko je god u mojoj moći vama pomoći. 


Prijatno!



0 komentara:

Postavi komentar