30 Nov 2015

U vinu je snaga!



Davno se govorilo da crvena vina imaju dosta pozitivnih efekata na zdravlje, ali danas, ljubitelji vina i te kako mogu da užiavaju i bez griže savesti da ga piju.

Nova naučna studija su pokazala da dnevno čaša vina predstavlja veću korist od sat vremena provedenih u teretani.
Da dobro ste pročitali...crveno vino je zdravije od vežbanja!

Nauka

Naučni istraživači kanadskog univerziteta u Alberti su otkrili prirodni preparat koji se naziva resveratrol i nalazi se u orasima, grožđu, kikirikiju, bobičastim plodovima, crnoj čokoladi i... naravno vinu. Glavni istaživač, Džejson Dajk i njegov tim su otkrili da visoke doze resveratrola poboljšavaju preformanse, fizičku funkciju srca i snagu mišića (istraživanje je vršeno na miševima).
Džejson je rekao:"Resveratrol je pokazao rezultate slične onim koje se mogu postići i prilikom vežbanja...Mislim da resveratrol može da pomogne onim pacijentima koji žele da vežbaju, ali nisu fizički sposobna. Resveratol može da imitira vežbanje za njih."

Pa ako nauka kaže da je to istina ko smo mi da se bunimo i raspravljamo!

Dobre vesti

Zapravo to znači da crvena vina imaju identična dejstva kao vežbe i vežbanje u teretani. Dakle, sledeći put kada popijete čašu crvenog vina možete ojačati srce, mišiće, kosti isto baš kao i tokom treninga samo bez kapi znoja!



Loše vesti

Pre nego što počnete sa radovanjem, morate da znate da nije poželjno piti u enormnim količinama. Idealno bi bilo i ima dobre efekte ukoliko se ispija 15 minuta nakon ručka ili večere, 3 puta nedeljno po 1 dl i to suvo stono crveno vino jer sadrži najmanje neprevrelog šećera.

I, možda ste pogodili, ali ovo važi samo za ljubitelje crvenog vina. Ljubitelji belog vina, izvinjavam se!




Ostale prednosti crvenog vina (u umerenim količinama):


  • Ima samo 100kcal
  • Redukuje loš holesterol
  • Sprečava krvne ugruške
  • Smanjuje rizik od katarakte, raka debelog creva i dijabetesa tipa 2
  • Sprečava moždani udar
  • Ima snažno antioksidativno delovanje

Moje mišnjenje na ovu temu jeste da nikakva supstanca pa ni vino ne može da zameni trening. Slažem se sa tim da je zdravo i da ga treba konzumirati ponekad, ali da poverujem u to poređenje sa teretanom, da ima iste pa čak i bolje efekte od vežbanja, neće da može. Preterali su ga i ne slažem se sa tom konstatacijom! 

Umerenost u svemu je ključ uspeha!

Izvor: Winerist

0 komentara:

Postavi komentar