14 Nov 2015

Hleb kao iz pekare...


Za ovaj recept vam je potrebno:

4 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
1/2 čaše od kiselog mleka heljdino integralno brašno
Kašičica soli
Kašičica sode bikarbone
1 1/2 do 2 čaše od kiselog mleka vode
Kašika limunovog soka


Priprema:

Prvo sam pomešao brašno, so, vodu i zamesio testo (ja sam dodao još jednu punu kašiku heljdinog brašna). Ostavio da odmori jedno 4 sata. Zatim sam u smesu dodao sodu i limun i mikserom sa nastavcima za testo sjedinio sa smesom. Kalup sam premazao mašću i ubacio smesu. Testo treba sa vam bude gušće, takvo da kada ga budete prebacili u kalup ostane da stoji, ne razliva se. Mokrim rukama sam ga sredio odnosno izravnao i utapkao tj. oblikovao. Kalup sam aluminijumskom folijom obložio tako da vazduh ne struji. U plehu od rerne sam dodao vodu a iznad na žici/rešetci sam stavio kalup i uključio rernu. Ukoliko nemate taj pleh od rerne, ispod žice možete staviti neku širu šerpicu sa vodom, a iznad na žici staviti kalup sa hlebom. Pekao se na 220 stepeni (sa ventilatorom) nekih sat vremena, potom sam sklonio foliju i vodu i nastavio sa pečenjem na 180 stepeni nekih pola sata. Ukoliko bude bilo potrebno okrenuti hleb naopako kako bi se i donji deo još bolje ispekao.


Prijatno!

2 comments:

  1. Ovo mora da se proba,prva prilika i prait cu, nadam se da ce biti bar priblizno kao ovaj :)

    ReplyDelete