14 Nov 2015

Kako napraviti hleb a da prilikom pečenja ne pukne?

Ne znam zašto, ali često pitanje koje mi postavljate je: "zasto mi hleb stalno napukne? Kako da postignem izgled kao iz pekara i prodavnica?"
Meni lično to nije bitno, ali želim vama da pomognem i konačno rešimo to pitanje.

E pa ovako:


Za ovaj recept vam je potrebno:

čaše od kiselog mleka ražanog brašna
1/2 čaše od kiselog mleka heljdinog integralnog brašna
3 kašike tapioke u prahu
Kašičica sode bikarbone
Kašičica soli
Kašika limunovog soka
1 1/2 (možda malo više) vode


Priprema:

Prvo sam pomešao brašno, tapioku i so zatim dodao vodu i zamesio testo. Ostavio da odstoji nekih pola sata do 45 min. Zatim sam dodao sodu i limun i mikserom sa nastavcima za testo promešao i ponovo zamesio testo. Smesa treba da vam bude gušća, takva da možete da je oblikujete mokrim rukama, a da se ne razliva. Stavio testo u kalup koji sam prethodno premazao mašću, oblikovao i izravnao ga mokrim rukama i lepo ga ušuškao aluminijumskom folijom tako da ne ulazi vazduh. U plehu od rerne sam sipao vodu i na to sam stavio kalup sa smesim (testom). Ubacio ga u hladnu rernu pa tek onda je uključio. Pekao se na 220 stepeni dobrih sat i po (sa ventilatorom) čak možda i malo više, zatim sam sklonio alu foliju  i pekao još nekih 10-ak minuta na 150 stepeni (sa ventilatorom). Budite spremni na duže pečenje. Strpljen-Spašen!


Obmotao ga providnom folijom kako bi do doručka zadržao svežinu i mekoću.

Ovakav način spremanja hleba mi je nov i da bih bio siguran u njegov rezultat proba se mora ponoviti još par puta.
Ostanite sa mnom, pratite moje recepte i testiranja.

Prijatno!


Srodni postovi:

  • Hrono Vekna <<<Hrono Vekna>>>  bez psilijuma, jaja i kiselog mleka. Mekana, domaća i 100% prirodna!Recept možete pogledati OVDE. … Detaljnije
  • Hrono Pohovane Palačinke Iz Rerne Mogu sa sigurnošću reći da sam prevazišao samog sebe ovim receptom :-)Pogledajte OVDE o čemu je reč! … Detaljnije
  • Hrono Mafini Od Belanaca Spolja hrskavo, a unutra gumenkasto, preodlična kombinacija. Uživajte u ovom čarobnom ukusu!Recept možete pogledati OVDE. … Detaljnije
  • Hrono Trio Mus Da li je i vaše često pitanje šta raditi sa ostatkom žumanaca?  Da ih bacate nipošto! Ukoliko niste na restrikciji idealno je da ih iskoristite praveći veoma brz desert <<<Hrono Trio Mus>>>, a uk… Detaljnije
  • Hrono Siroman Torta Ponekad je veoma korisno imati vešte ruke!Za posebnu osobu, posebna rođendanska Hrono Siroman Torta :-)Recept možete pogledati OVDE. … Detaljnije

0 komentara:

Postavi komentar