21 Oct 2015

Brz kolač bez glutena


*Moja preporuka je da probate ovu drugu verziju na kraju teksta.

Za ovaj recept vam je potrebno:

100g crne čokolade sa min. 70% kakaa
100g putera
2 jaja
Kašika heljdinog brašna (u obzir dolaze i druga kao npr. od orašastih plodova)
60g fruktoze ili kokosovog šećera može i agave
Burbon vanila


Priprema:

Na pari otopiti čokoladu i puter, zatim dodati fruktozu i mešati dok se ne rastopi šećer.
Skloniti sa strane i ostaviti da se malo prohladi - minut, dva. Dodati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom, onda dodati brašno i burbon vanilu i nastaviti sa miksanjem sve dok se lepo ne sjedini. 
Smesu izliti u manji kalup za tortu sa pomerljivim obodom (prečnika 18cm) - ukoliko imate veći napravite duplu meru, ali ga prethodno obložiti alu folijom i malo po dnu premazati puterom. U zagrejanu rernu ubacite da se peče. Pekao se na 190/200 stepeni (sa ventilatorom) nekih sat možda manje. Ukoliko bude bilo potrebno prekrijte ga alu folijom. Dok ne uhvati odozgo. 


Spolja hrskav, (dok je vruć) a unutra tako sočan i kremast...

Takodje odozgo možete premazati kolač slatkom pavlakom i posuti voćem ili još bolje premazati ga nekim hrono džemićem.

Može i ovako (verzija II) :

Što se tiče pripreme isti je princip kao i ovaj iznad.


150g crne čokolade
120g putera
100g fruktoze, kokosovog šećera ili agave
2 jaja
Pola kašičice sode bikarbone
Kašika limunovog soka
2 ravne kašike heljdinog brašna
Burbon vanila


Kao što vidite, povećao sam mere i dodao sam sodu i limun. Pored fenomenalnog ukusa dobio je i na volimenu tj. narastao je.

Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar