22 Sep 2015

Volim tegle, a još više njen sadržaj...Ovo je vrsta pindgura, za zimu i neki ga nazivaju zeleni ajvar, a neki malidžano.
Nije važno kako ga zovu, važno je da je preukusan. Inače, prvi put sam ga kupio i probao prošle godine, a sada sam rešio da zasučem rukave i krenem u akciju...

Za ovaj recept vam je potrebno:
Oko 12 većih zelenih mesnatih paprika
Oko 1/2 kg patlidžana
Pola čaše (od kiselig mleka) maslinovog ulja 
Kašika limunovog soka
So po ukusu

*Od ove količine napunio sam teglu od 400ml. 

Priprema:

Paprike sam ispekao na ringli (jer u stanu nemam roštilj, a ni Smederevac) dok sam plavi patlidžan ispekao u rerni. Paprike sam zatim oljuštio i očistio od semena i ako su vodene ostaviti da se ocede, takođe i pečeni patlidžan sam oljuštio. Sve samleo na vodenici za meso (može se kratko samleti i u secku). Dodao maslinovog ulja i pržio uz stalno mešanje varjačom do željene gustine. Pred kraj (kada se povuče varjačom i razgrne masa treba da se ocrta dno šerpe) sam posolio, dodao sok od limuna, sipao u vruće tegle i zapekao u rerni dok se ne pojavi korica na vrhu. Zatvorio i ostavio da se postepeno hladi.

Domaćinski...
Moj Malidžanko želi da vam saopšti i ujedno se pohvali da je napravljen od organskih paprika proizašlih iz bakine bašte...a i organski, nema šta.

Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar