Badem |
Iako
mnogi od nas smatraju da su bademi isto što i orasi, naučno gledano oni
pripadaju breskvama. Bademi su zapravo stabla listopadnih plodova koja potiču iz Azije i Severne Afrike. Umesto
da oko semena rastu slatke mesnate
pulpe, bademi se razvijaju kao kožasti premazi. Ispod ove ljuske nalazi se
jezgro sa tamnom kožom. Bademi mogu biti slatki i gorki. Slatki badem se
koristi u mnogim azijskim jelima, kao desert paste i kao prilozi. Slatki badem
se koristi kao baza za pravljenje marcipana koji je najpopularniji u evropskim
slatkišima. Slatki badem može biti obrađen i kao eterično ulje ili ekstrat. Ekstrat
badema se obično koristi kao alternativa ekstrata vanile u receptima za dijabetičare.
Slatki badem se često prži i dodaje za poboljšanje ukusa sladoleda i pudinga. Gorki
badem se takođe koristi za kuvanje, ali se najpre mora obraditi u sirovoj fazi
jer sadrži toksične količine cijanovodonične kiseline (otrov cijanid). Konzumiranje
veće količine neprerađenih, sirovih gorkih badema može dovesti do smrti. Prema
tome, pre nego što se upotrebi kao hrana iz njega treba izbaciti cijanovodoničnu
kiselinu. Naziv “gorki badem“ ne znači i
da poseduje neugodnu gorčinu. Glavni je sastojak vrlo popularnog likera Amaretto.
Mala gorčina je karakteristika Amareta, pa se često meša sa sokom od narandže
ili nekim drugim sokom kako bi se ta gorčina neutralisala. Bademi se gaje u
Aziji, Evropi, Severnoj Americi i Africi. U Sjedinjenim Američkim Državama,
gotovo svi bademi za komercijalnu prodaju proizvode se u Kaliforniji.
Karakteristike:
Prvo
stablo badema zasađeno je u Kaliforniji, od oca franjevca iz Španije, sredine
1700te godine.
Kalifornija
je najveći proizvođač badema.
Stari
zavet Biblije kaže da su bademi jedna od
najstarijih namirnica.
Litar
bademovog ulja dobija se na 1000 kilograma badema!
40%
badema se koriste u industriji čokolade.
Rimljani
su verovali da bademi donose sreću bračnim parovima pa ih stoga oni blagoslove uz
bademe.
Bademovo mleko |
Naime,
bademi ne služe samo kao ukusni zalogaji,
već su neophodni i za dobro zdravlje.
Bilo za kosu, kožu ili opšte zdravlje, bademi igraju vitalnu ulogu u našem
zdravlju.
Bademi - nutritivne karakteristike.
Bademi
su vrlo hranljivi i jedan od najzdravijih sastojaka uravnotežene ishrane.
Dakle, pre nego što počnete koristiti bademe, pogledajte neke prehrambene
činjenice. 1/4 šoljice (oko 35 grama) celih badema sadrži oko 7 grama ugljenih hidrata,
7,6 grama belančevina, 4,1 gram dijetalnih vlakana, 18 grama masti, 1,7 grama
šećera, 0 grama holesterola i 206 kalorija.
Sledeća tabela pruža detaljne informacije o sadržaju hranljivih sastojaka
u 1/4 šoljice badema.
Za ishranu
|
Vrednost
|
Vitamin A
|
0.34 IU
|
Vitamin B1
|
0.03 mg
|
Vitamin B2
|
0.3 mg
|
Vitamin B3
|
1.4 mg
|
Vitamin E
|
9 mg
|
folna kiselina
|
11.39 mcg
|
kalcijum
|
91.8 mg
|
gvožđe
|
1.6 mg
|
mangan
|
0.09 mg
|
magnezijum
|
98.7 mg
|
fosfor
|
168.6 mg
|
kalijum
|
257.4 mg
|
cink
|
1.22 mg
|
molibden
|
10.2 mg
|
selen
|
0.98 mg
|
Prehrambene karakteristike badema
Visok
sadržaj oleinske kiseline u bademima pomaže u borbi protiv srčanih bolesti.
Oleinska kiselina, nezasićena masna kiselina, smanjuje pritisak. Bademi sadrže
antioksidanse koji uklanjaju toksične slobodne radikale kiseonika iz naše kože
i sluznice. Ovi orašasti plodovi su bogati vitaminom E koji deluje kao
antioksidans. Vitamin E u bademima je prisutan u obliku alfa - tokoferola. 100
grama badema sadrži 25 grama vitamina E. Bademi sadrže nezasićene masti koje
nemaju holesterol. Ona takođe pomaže u smanjenju nivoa LDL holesterola a time
se umanjuju šanse za bolesti srca. Puno minerala je prisutno u bademima kao što
su kalcijum, magnezijum, kalijum , gvožđe i cink. Kalcijum, kao glavni sastojak
našeg tela je potreban za izgradnju mišića i kostiju i sprječavanje osteoporoze.
Svakodnevnom konzumacijom badema zadovoljavaju se dnevne potrebe za magnezijumom:
300 mg kod mladih žena i 350 mg kod
mladih ljudi. Bademi su bogati folnom kiselinom i korisni su za trudnice, jer
sprečavaju rizik od porođajnih anomalija. Folna kiselina također smanjuje šanse
za rak grlića materice. Bademi su izvor fitohemikalija koje su hemijski sastojci
dobijeni iz biljaka i pomažu kod prevencije raka i srčanih oboljenja. Fitohemikalija
smanjuje rizik od raka i nekih drugih hroničnih bolesti.Većina vitamina B-kompleksa,
kao što su riboflavin, tiamin, pantotenske kiseline i B - 6 se dobija od badema.
Tako da su bademi potpuna hrana.
Prehrambene karakteristike sirovih badema
Svaki
sirovi badem sadrži oko 7 kalorija. Sirovi bademi su bogati dijetalnim vlaknima
i proteinima koji igraju značajnu ulogu u sagorevanju dodatnih kalorija . Dakle,
ako pokušavate smanjiti težinu, neka vam pređe u naviku dodavanje badema u dnevnu
ishranu. 28,35 grama badema sadrži
sledeće hranjive sastojke:
Za ishranu
|
Procenat
|
Funkcije
|
Proteini
|
12%
|
Pomažu rast i obnovu
organa
|
Ugljeni hidrati
|
2%
|
Pomažu u rastu i
obnovi tkiva
|
Masti
|
23%
|
Sadrže esencijalne
masne kiseline i skladišti energiju
|
Prehrambenih vlakana
|
12%
|
Smanjuje rizika od
srčanih oboljenja
|
Prednosti
Naučnici
sugerišu, ali ne dokazuje da konzumacija oko 35g dnevno većina orašastih
plodova, kao što su bademi, sa malo zasićenih masnoća i holesterola može da
smanji rizik od bolesti srca.
Nutricionisti
i dijetetičari često savetuju da ljudi konzumiraju 4-5 badema svakodnevno, kako
bi imali zdrav život.Takođe sigurni su za ljude koji drže dijetu.
Sirovi
bademi i bademovo ulje se smatraju najzdravijim za mozak. Svakodnevna upotreba
nekoliko badema dnevno pomaže u
poboljšanju pamćenja i koncentracije.
Bademi
pomažu za održavanje odgovarajućeg nivoa
holesterola, povećava nivo HDL i smanjuje nivo LDL. To pomaže u sprečavanju kod
većine bolesti srca.
Prednosti
badema za kožu su posebno popularni. Bademovo ulje pomaže da koža ostane glatka
i zdrava. Koristi se za lečenje i prevenciju suve i oštećene kože. Leči suvu
kosu i sprečava da bude gruba i time zaustavlja njeno opadanje.
Ovo
ulje je takođe popularno i primjenjuje se kod beba.
Zasićene
masti u bademima su dobre za zdravlje srca.
Zasićene
masti zajedno sa antioksidansima pomažu u prevenciji bolesti srca.
Pomaže
u održavanju odgovarajućeg krvnog pritiska, a posredno pomaže u prevenciji
bolesti uzrokovanih zbog visokog krvnog pritiska.
Organsko
bademovo mleko sadrži manju količinu kalorija, što se preporučuje osobama koje
su na dijeti. Bademovo mleko pomaže u procesu mršavljenja jer ne sadrži laktozu.
Koristi
se i u prevenciji raka, dijabetesa , upale i želudačnih poremećaja.
Kao antioksidansi
33% dnevne
potrebe za vitaminom E koje su potrebni
telu , može se nadoknaditi uzimajući jedan gram badema. To je razlog da se
smatraju bogatim izvorom vitamina E. Dakle, upotrebom samo jednog grama badema dnevno, možete dobiti dovoljnu
količinu antioksidansa u telu i sprečiti pojavu nekih hroničnih bolesti.
Bogati magnezijumom i kalijumom
Magnezijum
je potreban telu za nesmetanu
cirkulaciju krvi. Većina slučajeva srčanog udara povezana su sa nedostatkom ovog važnog minerala. Dakle, četvrtina šoljice badema je
dovoljna kako bi se namirila dnevna potreba za magnezijumom. Kalijum je bitan
za funkcionisanje nerava i kontrakciju mišića. Normalni krvni pritisak i
pravilan rad srca dakle, zavisi od dovoljne količine ovog minerala. Četvrtina šoljice badema sadrži 257mg
kalijuma, korisna za borbu protiv visokog
krvnog pritiska i ateroskleroze. Korišćenje bademovog ulje je dobra za lečenje
kožnih problema kao što su bore, tamnih krugova ispod očiju, suve kože i drugo.Veoma
je pogodan i za masažu jer čini kožu mekom, glatkom i svežom. Bademovo mleko ne
sadrži laktozu, što je najbolja
alternativa kravljem mleku. Mleko koje se dobija iz badema je više
prikladan
Bademovo ulje |
za ljude koji su intolerantni na laktozu. Bademovo mleko je bez antibiotika i hormona, nutricionistički bogato, niske kalorične vrednosti i lepog ukusa. Pojava žučnih kamenaca može se sprečiti uzimajući bademe. Samo gram ovih orašastih plodova svaki dan znači 25 % manji rizika od razvoja ovih bolesti.
Nuspojave
Previše
uzimanje badema može izazvati sledeće nuspojave:
Gojaznost
Preporučena
dnevna doza badema iznosi 30g (163 kalorija i 14 g masti).
Interakcije lekova
Bademi
su plodovi sa vrlo visokom koncetracijom mangana. 30g badema pruža vam 0,6 mg ovog minerala. U normalnim okolnostima,
to je dobra stvar - morate 1,8-2,3mg dnevno unositi kako bi vaše telo funkcionisalo ispravno. Ako
konzumirate puno badema, to bi moglo izazvati interakcije lekova. Visoke količine
mangana u krvi može uticati na neke antidepresive, kao što su antacidi,
laksativi, lekovi za pritisak i sl.
Bademov puter |
Vitamin E- Predoziranje
Konzumacija
badema u vašoj ishrani vam omogućava vitamin E, koji pruža antioksidativnu
zaštitu. Previše vitamina E u telu može dovesti do predoziranja, što uzrokuje
pospanost, zamagljen vid, glavobolju, dijareju i nadutost.
Gastrointestinalni problemi
30g
badema sadrži 3,5g vlakana, što je iznos koji doprinosi količini koja vam je
potrebna svaki dan 25-38g kako bi se
sprečila dijareja i zatvor. Međutim, previše uzimanje badema može uzrokovati
zatvor i nadutost. Ako konzumirate puno badema, pijte dosta
tečnosti-preporučuje se najmanje 8 čaša dnevno vode.
0 komentara:
Postavi komentar