14 Dec 2014

Badem

Badem
Iako mnogi od nas smatraju da su bademi isto što i orasi, naučno gledano oni pripadaju breskvama. Bademi su zapravo stabla listopadnih plodova  koja potiču iz Azije i Severne Afrike. Umesto da oko semena  rastu slatke mesnate pulpe, bademi se razvijaju kao kožasti premazi. Ispod ove ljuske nalazi se jezgro sa tamnom kožom. Bademi mogu biti slatki i gorki. Slatki badem se koristi u mnogim azijskim jelima, kao desert paste i kao prilozi. Slatki badem se koristi kao baza za pravljenje marcipana koji je najpopularniji u evropskim slatkišima. Slatki badem može biti obrađen i kao eterično ulje ili ekstrat. Ekstrat badema se obično koristi kao alternativa ekstrata vanile u receptima za dijabetičare. Slatki badem se često prži i dodaje za poboljšanje ukusa sladoleda i pudinga. Gorki badem se takođe koristi za kuvanje, ali se najpre mora obraditi u sirovoj fazi jer sadrži toksične količine cijanovodonične kiseline (otrov cijanid). Konzumiranje veće količine neprerađenih, sirovih gorkih badema može dovesti do smrti. Prema tome, pre nego što se upotrebi kao hrana iz njega treba izbaciti cijanovodoničnu kiselinu. Naziv “gorki badem“  ne znači i da poseduje neugodnu gorčinu. Glavni je sastojak vrlo popularnog likera Amaretto. Mala gorčina je karakteristika Amareta, pa se često meša sa sokom od narandže ili nekim drugim sokom kako bi se ta gorčina neutralisala. Bademi se gaje u Aziji, Evropi, Severnoj Americi i Africi. U Sjedinjenim Američkim Državama, gotovo svi bademi za komercijalnu prodaju proizvode se u Kaliforniji.

Karakteristike:
Prvo stablo badema zasađeno je u Kaliforniji, od oca franjevca iz Španije, sredine 1700te godine.
Kalifornija je najveći proizvođač badema.
Stari zavet Biblije kaže da su bademi  jedna od najstarijih namirnica.
Litar bademovog ulja dobija se na 1000 kilograma badema!
40% badema se koriste u industriji čokolade.
Rimljani su verovali da bademi donose sreću bračnim parovima pa ih stoga oni blagoslove uz bademe.

Bademovo mleko
Naime, bademi  ne služe samo kao ukusni zalogaji, već su neophodni  i za dobro zdravlje. Bilo za kosu, kožu ili opšte zdravlje, bademi igraju vitalnu ulogu u našem zdravlju.

Bademi - nutritivne karakteristike.
Bademi su vrlo hranljivi i jedan od najzdravijih sastojaka uravnotežene ishrane. Dakle, pre nego što počnete koristiti bademe, pogledajte neke prehrambene činjenice. 1/4 šoljice (oko 35 grama) celih badema sadrži oko 7 grama ugljenih hidrata, 7,6 grama belančevina, 4,1 gram dijetalnih vlakana, 18 grama masti, 1,7 grama šećera, 0 grama holesterola i 206 kalorija.  Sledeća tabela pruža detaljne informacije o sadržaju hranljivih sastojaka u 1/4 šoljice badema.


Za ishranu
Vrednost
Vitamin A
0.34 IU
Vitamin B1
0.03 mg
Vitamin B2
0.3 mg
Vitamin B3
1.4 mg
Vitamin E
9 mg
folna kiselina
11.39 mcg
kalcijum
91.8 mg
gvožđe
1.6 mg
mangan
0.09 mg
magnezijum
98.7 mg
fosfor
168.6 mg
kalijum
257.4 mg
cink
1.22 mg
molibden
10.2 mg
selen
0.98 mg

Prehrambene karakteristike badema
Visok sadržaj oleinske kiseline u bademima pomaže u borbi protiv srčanih bolesti. Oleinska kiselina, nezasićena masna kiselina, smanjuje pritisak. Bademi sadrže antioksidanse koji uklanjaju toksične slobodne radikale kiseonika iz naše kože i sluznice. Ovi orašasti plodovi su bogati vitaminom E koji deluje kao antioksidans. Vitamin E u bademima je prisutan u obliku alfa - tokoferola. 100 grama badema sadrži 25 grama vitamina E. Bademi sadrže nezasićene masti koje nemaju holesterol. Ona takođe pomaže u smanjenju nivoa LDL holesterola a time se umanjuju šanse za bolesti srca. Puno minerala je prisutno u bademima kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum , gvožđe i cink. Kalcijum, kao glavni sastojak našeg tela je potreban za izgradnju mišića i kostiju i sprječavanje osteoporoze. Svakodnevnom konzumacijom badema zadovoljavaju se dnevne potrebe za magnezijumom:  300 mg kod mladih žena i 350 mg kod mladih ljudi. Bademi su bogati folnom kiselinom i korisni su za trudnice, jer sprečavaju rizik od porođajnih anomalija. Folna kiselina također smanjuje šanse za rak grlića materice. Bademi su izvor fitohemikalija koje su hemijski sastojci dobijeni iz biljaka i pomažu kod prevencije raka i srčanih oboljenja. Fitohemikalija smanjuje rizik od raka i nekih drugih hroničnih bolesti.Većina vitamina B-kompleksa, kao što su riboflavin, tiamin, pantotenske kiseline i B - 6 se dobija od badema.
Tako da su bademi potpuna hrana.

Prehrambene karakteristike sirovih badema
Svaki sirovi badem sadrži oko 7 kalorija. Sirovi bademi su bogati dijetalnim vlaknima i proteinima koji igraju značajnu ulogu u sagorevanju dodatnih kalorija . Dakle, ako pokušavate smanjiti težinu, neka vam pređe u naviku dodavanje badema u dnevnu ishranu.  28,35 grama badema sadrži sledeće hranjive sastojke:

Za ishranu
Procenat
Funkcije
Proteini
12%
Pomažu rast i obnovu organa
Ugljeni hidrati
2%
Pomažu u rastu i obnovi tkiva
Masti
23%
Sadrže esencijalne masne kiseline i skladišti energiju
Prehrambenih vlakana
12%
Smanjuje rizika od srčanih oboljenja

Prednosti
Naučnici sugerišu, ali ne dokazuje da konzumacija oko 35g dnevno većina orašastih plodova, kao što su bademi, sa malo zasićenih masnoća i holesterola može da smanji rizik od bolesti srca.
Nutricionisti i dijetetičari često savetuju da ljudi konzumiraju 4-5 badema svakodnevno, kako bi imali zdrav život.Takođe sigurni su za ljude koji drže dijetu.
Sirovi bademi i bademovo ulje se smatraju najzdravijim za mozak. Svakodnevna upotreba nekoliko badema dnevno  pomaže u poboljšanju pamćenja i koncentracije.
Bademi pomažu za održavanje odgovarajućeg  nivoa holesterola, povećava nivo HDL i smanjuje nivo LDL. To pomaže u sprečavanju kod većine bolesti srca.
Prednosti badema za kožu su posebno popularni. Bademovo ulje pomaže da koža ostane glatka i zdrava. Koristi se za lečenje i prevenciju suve i oštećene kože. Leči suvu kosu i sprečava da bude gruba i time zaustavlja njeno opadanje.
Ovo ulje je takođe popularno i primjenjuje se kod beba.
Zasićene masti u bademima su dobre za zdravlje srca.
Zasićene masti zajedno sa antioksidansima pomažu u prevenciji bolesti srca.
Pomaže u održavanju odgovarajućeg krvnog pritiska, a posredno pomaže u prevenciji bolesti uzrokovanih zbog visokog krvnog pritiska.
Organsko bademovo mleko sadrži manju količinu kalorija, što se preporučuje osobama koje su na dijeti. Bademovo mleko pomaže u procesu mršavljenja jer ne sadrži laktozu.
Koristi se i u prevenciji raka, dijabetesa , upale i želudačnih poremećaja.

Kao antioksidansi
33% dnevne potrebe za vitaminom  E koje su potrebni telu , može se nadoknaditi uzimajući jedan gram badema. To je razlog da se smatraju bogatim izvorom vitamina E. Dakle, upotrebom samo jednog  grama badema dnevno, možete dobiti dovoljnu količinu antioksidansa u telu i sprečiti pojavu nekih hroničnih bolesti.

Bogati magnezijumom i kalijumom


Magnezijum je potreban  telu za nesmetanu cirkulaciju krvi. Većina slučajeva srčanog udara povezana  su sa nedostatkom ovog važnog  minerala. Dakle, četvrtina šoljice badema je dovoljna kako bi se namirila dnevna potreba za magnezijumom. Kalijum je bitan za funkcionisanje nerava i kontrakciju mišića. Normalni krvni pritisak i pravilan rad srca dakle, zavisi od dovoljne količine ovog minerala.  Četvrtina šoljice badema sadrži 257mg kalijuma, korisna za borbu protiv visokog  krvnog pritiska i ateroskleroze. Korišćenje bademovog ulje je dobra za lečenje kožnih problema kao što su bore, tamnih krugova ispod očiju, suve kože i drugo.Veoma je pogodan i za masažu jer čini kožu mekom, glatkom i svežom. Bademovo mleko ne sadrži laktozu, što je  najbolja alternativa kravljem  mleku.  Mleko koje se dobija iz badema je više prikladan

Bademovo ulje


za ljude koji su intolerantni na laktozu. Bademovo mleko je bez antibiotika i hormona, nutricionistički bogato, niske kalorične vrednosti  i lepog  ukusa. Pojava žučnih kamenaca može se sprečiti uzimajući bademe.  Samo gram ovih orašastih plodova svaki dan znači 25 % manji rizika od razvoja ovih bolesti.

Nuspojave
Previše uzimanje badema može izazvati sledeće nuspojave:
Gojaznost
Preporučena dnevna doza badema iznosi 30g (163 kalorija i 14 g masti).
Interakcije lekova
Bademi su plodovi sa vrlo visokom koncetracijom mangana.  30g badema pruža vam  0,6 mg ovog minerala. U normalnim okolnostima, to je dobra stvar - morate 1,8-2,3mg dnevno unositi  kako bi vaše telo funkcionisalo ispravno. Ako konzumirate puno badema, to bi moglo izazvati interakcije lekova. Visoke količine mangana u krvi može uticati na neke antidepresive, kao što su antacidi, laksativi, lekovi za pritisak i sl.

Bademov puter
Vitamin E- Predoziranje
Konzumacija badema u vašoj ishrani vam omogućava vitamin E, koji pruža antioksidativnu zaštitu. Previše vitamina E u telu može dovesti do predoziranja, što uzrokuje pospanost, zamagljen vid, glavobolju, dijareju i nadutost.

Gastrointestinalni problemi
30g badema sadrži 3,5g vlakana, što je iznos koji doprinosi količini koja vam je potrebna svaki dan 25-38g  kako bi se sprečila dijareja i zatvor. Međutim, previše uzimanje badema može uzrokovati zatvor i nadutost. Ako konzumirate puno badema, pijte dosta tečnosti-preporučuje se najmanje 8 čaša dnevno vode.



0 komentara:

Postavi komentar