Hrono Hleb

Za ovaj recept vam je potrebno:


  • 1 časa kiselog mleka
  • 6 punih čaša (od kiselog mleka) brašna (ja sam koristio speltino brašno)
  • Kašičica (ravna) sode bikarbone
  • Kašičica soka od limuna
  • 2 kašike suncokreta  
  • 2 kašike semenki golice
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice kima
  • 1 puna kaška neistopljene masti
  • 2 čaše od kiselog mleka mlake vode (ne do vrha nego napunjene do prvog ruba)


Priprema:

U jednu posudu izmešati prvo sve suve sastojke pa zatim pomešati sa ostalim. Moj vam je savet da mesite rukom jer ćete tako najboilje dobiti jodnoličnu masu. Smesa treba da izgleda OVAKO.
Pleh malo nauljiti pa zatim obložiti papirom za pečenje. Nakon toga, testo razvući rukom po plehu.
Posuti po želji susamom i malo utapkati (da susam ne bi spao) i izbockati viljuškom smesu da ne popuca. Pekao sam ga na 200 stepeni (sa uključenim ventilatorom) sa prekrivenom alu. folijom nekih 50 minuta, zatim sam sklonio foliju i dopekao ga još nekih10-ak minuta da uhvati koricu kako bi bila hrskavija. Takođe možete izvršiti test da li je hleb pečen iznuta i to tako što ćete ga čačkalicom bocnuti na par mesta i ako prilikom vađenja čačkalica ostane suva hleb je gotov.


Po završetku pečenja, hleb možete uviti u krpu, a kasnije ga možete zajedno sa krpom odložiti u kesu.

Prijatno!


6 comments:

  1. Jel ide kiselo mleko ili ne? Ili ste samk napisali zbog case koja se upotrebljava za merenje?

    ReplyDelete
  2. koliko dugo se pece? sat i 20 min?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve zavisi od tipova rerne. Da, otprilike toliko uz povremeno proveravanje 😊

      Delete
  3. da li moze jogurt umesto kiselog mleka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikako. Od mlečnih se u Hrono koristi u restrikciji kiselo mleko, a van nje može da dodje u obzir samo domaći kefir

      Delete