Na zahtev jednog HronoMan - ovog prijatelja napravljena je zdravija varijanta ovog popularnog keksića. Uživajte!
Za ovaj recept vam je potrebno:
35g kokosovog šećera (probajte i sa agavom)
10ml kokosovog mleka (možete koristiti i bademovo)
25g kokosovog mleka u prahu (ukoliko nenađete, stavite 25g surutke u prahu i 10g kokosa u prahu - ljuspice stavite u mlin i pretvorite u prah)
10g surutke u prahu
120g maslaca
350g speltinog brašna
Kašičica vanile ili štapić
Ravna kašičica sode bikarbone
50ml vode
P.S. Kokosovo mleko u prahu mi je doneo drug iz Mađarske, organski je i bez dodataka. Ovde kod nas ima, ali nažalost sastav mu nije bas najsjajniji. Tako da ukoliko ga nenađete probajte sa 25g surutke u prahu i 10g kokosa u prahu - kokosove ljuspice sameljite u mlinu da biste dobili željeni prah.
Staviti u šerpicu 15g šećera i zagrevajte (na srednoj vatri) dok se šećer ne rastopi i počne da karamelizuje. Kada je karamelizovan, dodajte polako 10ml kokosovog mleka i mešajte dok se karamelizovani šećer u potpunosti ne rastopi i smesa ne postane jednolična i glatka (najkomplikovaniji deo, jer morate da pazite da vam se ne stvrdne karamel).
U drugu šerpicu sipati 50ml vode i isitnjeni maslac. Zagrevajte dok se maslac ne rastopi. Sačekajte da se malo ohladi (dovoljno je 5 minuta).
Pomešajte sve suve sastojke.
Dodati i tečne sastojke (navedene na početku) koje su se kuvale.
Varjačom, kašikom ili čime god hoćete za početak promešati a potom rukama nastavite da mesite.
Zatim izručite na radnu površinu i uzmite oklagiju.
Možete posuti radnu površinu brašnom pa razvucite testo debljine oko 5mm i zatim vadite željene oblike.
Isečene ostatke sakupljati pa onda opet premesiti i ponoviti postupak.
Tako dobijene keksiće porađati u pleh koji ste obložili pek papirom i peći u zagrejanoj rerni dok ne dobiju zlatnožutu boju i ne porumene.
Dođosmo i do konačnog rezultata.
Možete ih samleti u mlinu i dobiti mleveni keks.
0 komentara:
Postavi komentar