Za ovaj recept vam je poterbno:
- Šolja prosa (od 250ml)
- 3 jaja
- Sir urda - po želji
- Kašičica (kašičica i po) soli - sve zavisi od toga koliko je sir slan
- Ravna kašičica sode bikarbone
- Kašika limunovog soka
- Punu kašiku masti
Priprema:
Pre pravljenja ovih mafina moja preporuka je da preko noći potopite proso kako bi se neutralisala fitinska kiselina. Više o fitinskoj kiselini možete pročitati OVDE.
Tako da u jednu šerpicu stavite proso i nalijete vodom. Sutradan ga procedite i dodate na jednu čašu prosa tri čaše vode, stavite na plotnu i kuvate nekih 5 minuta, vrlo malo dok ne omekša.
Za to vreme mikserom dobro umutite jaje, so, sodu, limun, mast i dodate proso koji ste prethodno procedili.
Sve lepo sjedinite i punite kalupe koje ste prethodno premazali mašću. Ubacite u zagrejanu rernu na 200/220 stepeni nekih 30-ak minuta, možda malo manje tj. dok vam mafini ne dobiju zlatnožutu boju. Pre pečenja odozgo možete posuti i susamom.
Od ove mere dobija se 30-ak manjih mafina.
Prijatno!
0 komentara:
Postavi komentar