Gužer je klasično francusko pecivo, koje najviše liči na uštipke. Odnosno pravi se od šu testa koje koristimo za nama dobro poznate Princes krofne.
Za ovaj recept vam je potrebno:
115ml vode
60g putera
Malo soli
75g ražanog brašna
2 jaja
85g mladog sira
Pomešao sam vodu, so i puter i stavio na plotnu.
Kada se puter otopio i voda bacila prvi ključ dodao sam celu količinu brašna.
Mešao sam energično prevrćući i odižući testo minut dva da se brašno ukuva na srednjoj vatri.
Smesa je gotova onda kada zabodete u nju kašiku i ona ostane da stoji.
Ostavio sam malo po strani da se ohladi.
Zatim sam u mlako testo dodavao postepeno umućena jaja neprestano miksajući.
Smesa treba da vam izgleda ovako:
Na kraju dodao sir i ponovo izmiksao.
Vadio sam ih kašikom i stavljao u premazane kalupe (mašću).
A možete ih ređati direktno na pleh obložen pek papirom bez stavljanja u kalupe.
Zagrejao rernu na najjače i pekao ih 5 minuta, zatim sam smanjio na 180 stepeni i nastavio sa pečenjem još nekih 25 minuta (nemojte se striktno pridržavati stepeni i vremena pečenja zbog različitih tipova rerne, već proveravajte povremeno).
Evo konačne slike i preseka:
Hrskavi spolja, mekani i vazdušasti iznutra...ma toliko su dobri da sam slistio svih 11 komada. Nek' ide život. :-D
Prijatno!
0 komentara:
Postavi komentar