Hrono Gužer

Gužer je klasično francusko pecivo, koje najviše liči na uštipke. Odnosno pravi se od šu testa koje koristimo za nama dobro poznate Princes krofne. 

Za ovaj recept vam je potrebno:
115ml vode
60g putera
Malo soli
75g ražanog brašna
2 jaja
85g mladog sira


Pomešao sam vodu, so i puter i stavio na plotnu.


Kada se puter otopio i voda bacila prvi ključ dodao sam celu količinu brašna.


Mešao sam energično prevrćući i odižući testo minut dva da se brašno ukuva na srednjoj vatri.

Smesa je gotova onda kada zabodete u nju kašiku i ona ostane da stoji.

Ostavio sam malo po strani da se ohladi.


Zatim sam u mlako testo dodavao postepeno umućena jaja neprestano miksajući.


Smesa treba da vam izgleda ovako:


Na kraju dodao sir i ponovo izmiksao.


Vadio sam ih kašikom i stavljao u premazane kalupe (mašću).

A možete ih ređati direktno na pleh obložen pek papirom bez stavljanja u kalupe.



Zagrejao rernu na najjače i pekao ih 5 minuta, zatim sam smanjio na 180 stepeni i nastavio sa pečenjem još nekih 25 minuta (nemojte se striktno pridržavati stepeni i vremena pečenja zbog različitih tipova rerne, već proveravajte povremeno).

Evo konačne slike i preseka:


Hrskavi spolja, mekani i vazdušasti iznutra...ma toliko su dobri da sam slistio svih 11 komada. Nek' ide život. :-D


Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar