8 Mar 2016

Par saveta za dobar beskvasni hleb


1. Prva i veoma važna stvar jeste kombinacija brašna. Složićete se sa mnom da su spelta, raž, ječam, ovas i heljda često korišćena brašna u Hrono ishrani. Ali nije to sada bitno. Važan je taj niz mog nabrajanja. Kako bi vam bilo jasnije, spelta je kao što vidite na prvom mestu jer ima najviše glutena, zatim raž, ječam i tako dalje. Pa vam je moja preporuka kada pravite hleb da stavite u većoj meri speltu ili raž, a u manjoj ječam, a još manje ovas i heljdu. Ovako bi to izgledalo, npr.: 300g ražanog brašna, 100g speltinog, 70g ječmenog, 30g heljdinog brašna.
P.S. dodajte i so.

2. Sledeća stavka je konzistencija testa. Voda bi trebala da bude mlaka i stavite je toliko da smesa ne bude ni previše retka, a ni čvrsta, neka bude zlatna sredina. U ovom slučaju to je 450ml mlake vode. 

3. Zatim ide fermentacija testa. Što duže testo odmara to će vam hleb biti ukusniji i kompaktniji. Gledajte da to bude minimum 2 sata, a ako možete slobodno ostavite i do 5, 6 sati na sobnoj temperaturi. Neće škoditi, naprotiv biće savršen. 
P.S. Nakon što je smesa odležala, tek onda stavite sodu i limun. Nemojte nikako da stavite dok testo fermentiše jer će izgubiti dejstvo i dobićete gnjecav i "ispuhan" hleb, a to nikako ne bismo želeli.


4. Veoma nezahvalna stvar je i deo pisanja oko pečenja hleba. I sami znate da su rerne različitog tipa i da je ta neka procena i davanje saveta oko vremena i stepeni pečenja odgovorna stavka. Gledajte da se ne pridržavate striktno ovog dela, već pečenje prilagodite svom načinu tj. svojoj pećnici. Zato bi moja preporuka bila da smesu stavite u kalup ( ja imam aluminijumski), lepo zatvorite alu folijom i odložite u hladnu rernu. Otprilike uključite je na 200 stepeni sa VENTILATOROM i pečete nekih sat vremena. Zatim skinete foliju, smanjite na 150 stepeni i dopečete još nekih 10-15 minuta. 
*Obavezno testirajte čačkalicom hleb da li je pečen i iznutra. I to tako što ćete ga bocnuti na par mesta i ukoliko prilikom vađenja čačkalica ostane suva budite sigurni da je hleb gotov i spreman za hlađenje.

5. Čuvanje hleba. Kako bi hleb zadržao svežinu i mekoću, najbolje bi bilo posle pečenja, kada se malo ohladi, da ga zavijete u prijanjajuću foliju. Svežina i mekoća će biti zagarantivana.  

To su neka moja zapažanja i nadam se da će i vama poslužiti. Nije na odmet.


Prijatno!





4 comments: