24 Dec 2015

Hleb sa mlevenim lanom, susamom i 3 vrste brašna...

Svima koji proslavljaju praznik rođenja Isusa Hrista želim da u miru, zdravlju i veselju uživaju u današnjem danu. Srećan Božić! 


Za ovaj recept vam je potrebno:

  • Čaša od kiselog mleka speltinog integralnog brašna
  • Čaša od kiselog mleka ražanog brašna
  • 1/2 čaše od kiselog mleka ječmenog brašna
  • 1/2 čaše od kiselog mleka heljdinog integralnog brašna
  • 1/2 čaše samlevenog lana
  • 1/2 čaše samlevenog susama
  • Puna kašičica sode bikarbone
  • Puna kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Kašika limunovog soka
  • Ravna kašičica kima (opciono)


Priprema:

Prvo sam pomešao sve suve sastojke (brašna, so, sodu, samleveni lan i sussm i kim), zatim dodao ostale i zamesio tesyo. Smesa bi trebala da vam izgleda ovako 


Kalup sam premazao mašću i ubacio smesu. Mokrim rukama izravnao, oblikovao i


posuo odozgo brašnom. Ostavio malo da odmori nekih 30-ak minuta, a za to vreme sam raspremio nered koji sam u toku spremanja napravio. Prekrio ovlaš alu folijom i ubacio u hladnu rernu. Pekao se prvo nekih 15-ak minuta na 250 stepeni, a zatim smanjio na 200 i pekao ga još nekih sat vremena i još nekih 10-ak minuta bez folije. Test da li je hleb pečen iznutra možete vršiti čačkalicom i to tako što ćete ga bocnuti na par mesta i ako prilkom vadjenja čačkalica ostane suva hleb je spreman za hladjenje. Ostavio malo da se ohladi a potom ga uvio u prijanjajuću foliju kako bi zadržao svežinu i mekoću do sutra.


Na trpezi je danas pored domaćeg hleba bila i pršuta 


kao i mladi kajmak.


Kombinacija BEZ PREMCA.


Prijatno!


0 komentara:

Postavi komentar