8 Oct 2015

Vredno čekanja...


Ako se do sada niste usudili da napravite hleb, pored mene ćete to sigurno učiniti...


Za ovaj recept vam je potrebno:

3 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
1 čaša od kiselog mleka ječmenog brašna
1 1/2 ravne kašičice sode bikarbone
1 puna kašičica soli
2 kašike limunovog soka
1 1/2 čaša od kiselog mleka kisele vode - možda malo više

Priprema:

Prvo sam pomešao brašno, so, kiselu vodu i zamesio testo. Izlio smesu na prijanjajuću foliju i lepo ga ušuškao, zatim ga uvio u krpu i odložio da odmori na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. Fermentisalo je oko 10 sati. Inače ne znam da li ste znali, ali što duže testo fermentiše to će hleb biti bolji. 
Jedini problem mi je predstavljalo skidanje i odlepljivanje testa sa prijanjajuće folije jer sam pre izlivanja smese zaboravio da foliju podmažem mašću i pospem brašnom. Jedan veliki minus za mene!
Kašikom sam odlepljivao smesu sa folije i stavljao je u plastičnu posudu, dodavši sodu. Miskerom sam sa nastavcima za testo doradio, a onda dodao i limun pa nastavio sa miksanjem. Podmazao kalup mašću, posuo brašnom i izlio smesu. Ubacio u zagrejanu rernu na pečenje. Pekao se nekih 50-ak minuta sa ovlaš prekrivenom alu folijom na 200 stepeni sa ventilatorom i još 10 minuta bez alu folije na 200 stepeni, da uhvati malo koricu kako bi bila hrskavija. Znači sve ukupno je bio u rerni sat vremena. Kao što vidite na slici hleb nije napukao, što će značiti da ukoliko ostavite testo da fermentiše, pored toga što će mu ukus biti izvanredan, izbeći ćete i njegovo pucanje.


Hleb je iznutra mekan, bukvalno kao da je napravljen sa kvascem, a spolja hrskav.
Milina!

 
Kada se ohladi, čuvati ga uvijenog u kuhinjsku krpu.

Prijatno!

Srodni postovi:

  • Zasladite se uz posne Hrono Kuglice, koje verujte mi na reč, mame osmeh na lice :-) 100g samlevenih suvih smokvi ili urmi100g mlevenog badema100g krupno mlevenog badema30g kokosa...Ceo recept možete pogledati OVDE. … Detaljnije
  • Hrono Puding Od Prosa 200ml prosa  200ml vode + 200ml mleka (kokosovog, bademovog) i još određena količina vode ili mleka Kašičica rogača Kašičica kakaa... Ceo recept možete pogledati OVDE. … Detaljnije
  • Hrono Burgerčići Za brze lepinjice potrebno je: 1 kiselo mleko 2 cašice od kiselog mleka brašna (u ovom slučaju je stavljeno speltino brašno) 1/4 cašice mlake vode 1 puna kašika masti...Ceo recept možete pročitati OVDE. … Detaljnije
  • Hrono Čičoka Čips Čičoku očistite i vrlo tanko isecite. Kako bi dobili tanke listiće, pokušajte da je isečete nožem za krompir. Isečenu čičoku protrljajte papirnatim ubrusom kako bi listići bili suvi prilikom prženja...za nastavak teksta p… Detaljnije
  • Hrono San Tostiran integralni hleb (kupljen u prodavnici)Domaći kajmakDomaći svinjski vratSveže povrće u vidu salate začinjeno hladno ceđenim...Ceo recept možete pročitati OVDE. … Detaljnije

0 komentara:

Postavi komentar