8 Oct 2015

Vredno čekanja...


Ako se do sada niste usudili da napravite hleb, pored mene ćete to sigurno učiniti...


Za ovaj recept vam je potrebno:

3 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
1 čaša od kiselog mleka ječmenog brašna
1 1/2 ravne kašičice sode bikarbone
1 puna kašičica soli
2 kašike limunovog soka
1 1/2 čaša od kiselog mleka kisele vode - možda malo više

Priprema:

Prvo sam pomešao brašno, so, kiselu vodu i zamesio testo. Izlio smesu na prijanjajuću foliju i lepo ga ušuškao, zatim ga uvio u krpu i odložio da odmori na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. Fermentisalo je oko 10 sati. Inače ne znam da li ste znali, ali što duže testo fermentiše to će hleb biti bolji. 
Jedini problem mi je predstavljalo skidanje i odlepljivanje testa sa prijanjajuće folije jer sam pre izlivanja smese zaboravio da foliju podmažem mašću i pospem brašnom. Jedan veliki minus za mene!
Kašikom sam odlepljivao smesu sa folije i stavljao je u plastičnu posudu, dodavši sodu. Miskerom sam sa nastavcima za testo doradio, a onda dodao i limun pa nastavio sa miksanjem. Podmazao kalup mašću, posuo brašnom i izlio smesu. Ubacio u zagrejanu rernu na pečenje. Pekao se nekih 50-ak minuta sa ovlaš prekrivenom alu folijom na 200 stepeni sa ventilatorom i još 10 minuta bez alu folije na 200 stepeni, da uhvati malo koricu kako bi bila hrskavija. Znači sve ukupno je bio u rerni sat vremena. Kao što vidite na slici hleb nije napukao, što će značiti da ukoliko ostavite testo da fermentiše, pored toga što će mu ukus biti izvanredan, izbeći ćete i njegovo pucanje.


Hleb je iznutra mekan, bukvalno kao da je napravljen sa kvascem, a spolja hrskav.
Milina!

 
Kada se ohladi, čuvati ga uvijenog u kuhinjsku krpu.

Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar