7 Oct 2015

K'o pijan plota...


Moram priznati da sam se navukao na psilijum. Em što je dobar za nasa creva, probavu, mršavljenje ujedno predstavlja i spas za peciva. Od njega hleb bukvalno nabubri, dobije na mekoći, svežini, kompaktnosti...jednom rečju sa njim hleb postaje savršenstvo. Jedina mana predstavlja cena. Na našem tržištu se od skoro pojavio i to sa cenom koja baš i nije pristupačna svima. Nadamo se i drzimo fige da će bar malo pojeftiniti...


Za ovaj recept vam je potrebno:

2 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
1 čaša od kiselog mleka speltinog brašna
1 čaša od kiselog mleka ječmenog brašna
2 ravne kašičice sode bikarbone
2 kašike soka od limuna
Kašičica soli
4 ravne kašike psilijuma
2 čaše od kiselog mleka kisele vode

Priprema:

Promešao sam prvo sve suve sastojke, zatim dodao vodu i limunov sok. Mikserom sa nastavcima za testo sve lepo sjedinio. Kalup podmazao mašću i posuo brašnom. Testo prebacio u kalup, lepo ga ušuškao i sredio. Kako hleb ne bi bio samo ukusan već i dobro izgledao odozgo sam ga posuo brašnom...za mene je i jedno i drugo veoma važno. Uključio rernu na najjače da mi se ugreje, a taman za to vreme testo je odmaralo (nekih 10 do 15 minuta). Kada se dobro ugrejala smanjio sam je na 200 stepeni sa ventilatorom i ubacio hleb. Pekao sam ga jedno 50 minuta sa ovlaš prekrivenom folijom i jedno 10 minuta bez folije, znači sve ukupno nekih sat vremena. Prihvatljivo!


Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar