11 Oct 2015

100% ražanko


Za ovaj recept vam je potrebno:

4 čaše od kiselog mleka ražanog brašna (tip 1250)
Puna kašičica soli
1 1/2 do 2 čaše od kiselog mleka kisele vode - ukoliko vam bude trebalo još malo dodajte
1 1/2 ravne kašičice sode
2 kašike limunovog soka

Priprema:

Prvo sam pomešao brašno, so i vodu. Zamesio testo, koje treba da vam bude kompaktno i čvrsto. Uvio ga u prijanjajuću foliju (koju sam prethodno premazao mašću) pa u kuhinjsku krpu. Ostavio da odmara nekih 10 sati (možete i manje) na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu. Kada je testo odležalo svoje, prebacio sam ga u plastičnu posudu dodao sodu i mikserom sa nastavcima za testom lepo sjedinio, zatim dodao limun i nastavio sa miksovanjen. U kalup, koji sam prethodno premazao mašću, ušuškao testo, lepo ga oblikovao i malo posuo brašno kako bi dobio rustični look.
Ubacio u zagrejanu rernu na pečenje. Pekao sam ga na 200 stepeni oko 50 minuta sa ovlaš prekrivenom folijom i još 10 minuta bez folije. Test da li je hleb pečen iznutra možete vršiti i sa čačkalicom. Tako što ćete ga bocnuti na par mesta i ukoliko prilikom vadjenja čačkalica ostane suva znajte da je iznutra hleb pečen.


Prijatno!

Srodni postovi:

  • Hrono Vekna <<<Hrono Vekna>>>  bez psilijuma, jaja i kiselog mleka. Mekana, domaća i 100% prirodna!Recept možete pogledati OVDE. … Detaljnije
  • Hrono Trio Mus Da li je i vaše često pitanje šta raditi sa ostatkom žumanaca?  Da ih bacate nipošto! Ukoliko niste na restrikciji idealno je da ih iskoristite praveći veoma brz desert <<<Hrono Trio Mus>>>, a uk… Detaljnije
  • Hrono Gondola <<<Hrono Gondola>>>2 u 1, i večera i ručak. Praktično, ukusno i zanimljivo.Recept možete pogledati OVDE. … Detaljnije
  • Hrono Pohovane Palačinke Iz Rerne Mogu sa sigurnošću reći da sam prevazišao samog sebe ovim receptom :-)Pogledajte OVDE o čemu je reč! … Detaljnije
  • Hrono Siroman Torta Ponekad je veoma korisno imati vešte ruke!Za posebnu osobu, posebna rođendanska Hrono Siroman Torta :-)Recept možete pogledati OVDE. … Detaljnije

0 komentara:

Postavi komentar