4 Dec 2014

Agava Sirup

Šta je Agava Sirup?

Dok je Agava prepoznatljiva kao biljka od koje je napravljena Tekila, hiljadama godina pre se koristila kao sastojak u hrani. Sirup je nastao iz biljke koja je u Meksisku poznata kao "aguamiel" ili ti "medena voda".

Plava agava
Asteci cene agavu kao dar od Boga, i koriste njenu tečnost da poboljšaju ukus u hrani i piću.
Danas je Agava zahvaljujući svojim korisnim sastojcima postala jedan od zdravijih zaslađivača kod mnogih potrošača i kuvara.


Odakle Agava Sirup dolazi?

Sirup od Agave, odnosno Agava sirup, je proizvod iz biljke Plave Agave (Blue Agaves) koja cveta na vulkanskim zemljištima u Južnom Meksiku. Agava je velika, bodljikava biljka koja liči na kaktus ili juku (yucca), ali ona zapravo pripada porodici biljaka Aloe Vere.

Agava se proizvodi u raznim veličinama i bojama  - više od 100 vrsta. Plava Agava (Blue Agave) je zbog  visokog sadržaja ugljenih hidrata (odnosno sa visokim postotkom fruktoze), poželjnija  vrsta za proizvodnju sirupa.

Stablo biljke pina
Iako postoje i druge vrste koje se  koriste za proizvodnju agava sirupa kao što je Magi Agava (Maguey Agave), ali sirupi se najčešće pravi od Plave Agave (Blue Agave).

Kako je navpravljen Agava Sirup?

Kada agava dostigne starost od nekih 7-10 godina, lišće biljke se seče i otvara se stablo biljke (pod nazivom "pina"), koja liči na ananas i može varirati u težini od 23 do 68kg.
Da bi se stvorio sirup, sok se vadi iz pina, filtrita se, greje na niskoj temperatu pa se samim tim ugljeni hidrati razgrađuju u šećer.
I svetla i taman vrsta agave su napravljene od iste biljke. Zbog niskih temperatura koje se koriste u obradi sirove hrane, entuzijasti smatraju da joj agava pripada.

Svetli agava sirup


Kojeg ukusa je Agava sirup?

Ukus agave sirupa se može uporediti sa medom. Međutim mnogi ljudi koji ne vole ukus meda smatraju da je agava adekvatna zamena.Takođe nema gorčinu kao neki zaslađivači.

Iako neki dobavljači nude mnogo više vrate agave sirupa na osnovu različitih biljnih vrsta i metoda pripreme ustaljena je upotreba samo dve vrste: svetle i tamne.


Svetliji sirup se manje greje i temeljnije filtrira, ukus je blag i neutralan pa se često primenjuje u kulinarstvu. Tamniji sirup se manje filtrira, talog se topi pa mu je ukus jači i sličan javorovom sirupu.

Tamni agava sirup


Sladak, a ne diže nivo šećera u krvi!



Zbog svog niskog glikemijskog indeksa, agavin sirup gotovo nimalo ne utiče na nivo šećera u krvi.
Stoga je idealan za dijabetičare i ljude preosjetljive na šećer.
Glikemijski indeks je mera koja nam pokazuje kojom brzinom i intenzitetom raste nivo glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane.
Analogije radi, glikemijski indeks agavinog sirupa je 27, meda 83, a belog šećera 137.
No, niži glikemijski indeks ne znači i manju slatkoću: agava je 1,4 do 1,6 puta slađa od običnog šećera, te je i kaloričnija od glukoze (Pošto je agava sirup 1.4 do 1.6 puta slađi od šećera, treba ga stavljati u nešto manjim količinama).

Kako uporediti Agava Sirup?


Hrana
Ugljeni hidrati
x
Glikemijski index
%
100
355g koka kole
40,5
x
90
%
100
svež sok od jabuke
21
x
54
%
100
30g agava sirupa
32
x
30
%
100



Iako se iz tabele može videti  da sok od jabuke ima manje ugljenih hidrata, glikemijski index agave sirupa je zapravo niži .


Obratiti pažnju (Savet)!

Prilikom kupovine agavinog sirupa, pobrinite se da kupujete organski proizvod te da se radi o nektaru iz lista agave, a ne iz korena. Obratite pažnju na to da kupujete proizvod koji nije obrađivan na visokim temperaturama. Takav sirup obično ima tamniju boju i intenzivniji miris.





0 komentara:

Postavi komentar